Kako da sačuvate zdrava leđa kad radite od kuće

Tokom pandemije koronavirusa mnogi smo prisiljeni raditi iz izolacije, iz svog kućnog ureda, koji često zna biti improviziran, pogotovo ako radite na laptopu koji možete staviti bukvalno svugdje.

Ekspert za ergonomiju Jodi Oakman, dala je svoje savjete kako da pripazimo na svoje zdravlje, a posebno na zdravlje svojih leđa, tokom rada od kuće.

Iako mnogi misle da se ergonomija svodi na pronalazak što bolje stolice za leđa, nisu u pravu.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju, objašnjava Oakman, je planiranje.

“Gdje ću raditi u kući, koliko vremena će mi trebati, i mogu li sav posao završiti danas”, ključna su pitanja koja sebi treba postaviti, jer bol u leđima nije izazvan samo fizičkim umorom, već i stresom koji posao izaziva.

Konsultant William Davis dodaje kako je bitno odrediti radno vrijeme i ispoštovati ga, jer mnogi dođu u iskušenje da iz udobnosti svog doma odrade sat-dva više, što može uzrokovati dodatni stres.

Ipak, ne treba zanemariti ni učinak kvalitetne stolice koja će poduprijeti vaša donja leđa, a ako je nemate, možete podmetnuti smotan peškir ili jastuk pod donja leđa kako bi ih držali u ispravnom položaju.

Veliki problem je i što mnogi rade na laptopu, jer bi ekran trebao biti u ravnini očiju, a ne niže, kako ne bi bespotrebno savijali leđa.

Ako imate samo laptop, ne bi bilo loše da nabavite miša i eksternu tastaturu, a da laptop držite nešto dalje od sebe, te ga postavite na kutiju, debelu knjigu ili nešto slično kako bi bio u ravnini očiju.

I na kraju, ne zaboravite svaki pola sata do 45 minuta napraviti pauzu i ustati te barem malo se istegnuti i prošetati po kući.

Facebook komentari