Pet bitnih navika za zdraviju ishranu

Mnoge navike načina ishrane se razvijaju u djetinjstvu. To ne znači da je kasno za stvaranje novih i zdravijih. Za zdraviji stil života nije potrebna promjena čitavog plana ishrane, već manji koraci koji mogu pomoći u okretanju zdravom načinu življenja.

– Doručkujte
Istraživanja su pokazala da konzumiranjem doručka svakodnevno, možete pomoći pri gubljenju kilograma i održavanju težine te smanjivanju gladi tokom dana. Kada prekinete noćni post sa zdravim doručkom, lakše je odoljeti nezdravom izboru hrane u kasnijim dijelovima dana.

– Unos tekućine
Voda je bitan nutrijent koji se olako shvata. 60 posto težine tijela je napravljeno od vode i svakom sistemu je potrebna za pravilnu funkciju. Potrebe tekućina zavise od nekoliko faktora kao što su zdravlje, okolina, fizička aktivnost i da li ste trudni ili dojite. Preporučuje se dva do tri litra dnevnog unosa vode.

– Upoznajte se sa hranom koju unosite
Konzumirajte hranu koja sadrži sastojke koji se lako mogu identifikovati. Unosom hrane koju “poznajete” ćete pomoći pri smanjivanju konzumiranja prerađene hrane kao što je čips, kolači i zamrznuta jela. Odabir voća, povrća, čitavih žitarica, izvora proteina i masnih kiselina omogućuje zdrav unos nutrijenata u organizam.

– Pratite šta jedete u restoranima
Većina restorana servira veće porcije koje sadrže puno soli i masnoća. Da biste ograničili prejedanje, tražite manje porcije. Na taj način ćete biti u manjem iskušenju da pojedete više hrane nego što trebate. Raspitajte se o pripremi hrane i birajte sa menija hranu koja je pečena i kuhana.

– Vježbajte umno konzumiranje hrane
Pažnja je oblik meditacije koji uključuje fokusiranje na stvarnost – osjećaj šta se dešava u svakom trenutku, čak i kad jedete. Vježbanje pažnje tokom jela dozvoljava da usporite i sačuvate hranu, što pomaže pri ograničavanju prejedanja. Dovoljno je samo 20 minuta za mozak da registruje hemikalije koje prikazuju da niste više gladni. Usporavanje može pomoći mozgu da prihvati kako se vi trenutno osjećate. Pokušajte da se fokusirate na glavni cilj – koji nije prejedanje već osjećaj sitosti i zadovoljstva.

Facebook komentari