Nedostatak vode ne uzrokuje samo žeđ

Naše se tijelo oslanja na vodu i bez određenog unosa možemo imati neugodne posljedice. Dovoljna količine vode jedna je od najvažnijih stvari za naše zdravlje. Dva litra vode svakodnevni je cilj da bi ostali hidrirani i osjećali se dobro. Dehidracija, ipak, nije samo osjećaj žeđi, već može biti simptom i nekih drugih, ozbiljnijih stvari.

Zatvor

Probavnom sistemu je potrebno puno vode da bi funkcionisao pravilno i dozvolio hrani da se probavi i lakše prođe kroz digestivni trakt. Ako imate zatvor, uzrok može biti i nedovoljan unos vode.

Nizak krvni pritisak

S obzirom da je krv sastavljena od plazme (u čijem su sastavu voda,proteini i so), dovoljan unos vode je potreban da krv ne bi bila previše koncentrovana. Kad se desi gubitak vode u krvi, cirkulacija se usporava.

Grčenje mišića

Još jedna neugodna nuspojava dehidracije je grčenje mišića. Gustoća krvi može uticati da volumen krvi padne. Kad se ovo desi, tijelo mora odrediti prioritete i slati veći dio krvi u srce, čime mišići budu u nedostatku, što dovodi do grčeva.

Glavobolja

Dehidracija može biti okidač za migrene. Kad mozak ne prima dovoljno tekućine da normalno obavlja svoje obavlja funkcije, splet simptoma kao što su migrene, glavobolje i vrtoglavica se mogu pojaviti.

Suha koža

Nerijetko zaboravimo da je i koža organ kojem je potrebna krv da obavlja svoju ulogu u tijelu. Sa nedostatkom vode u organizmu, koža se brže suši jer krv ne cirkuliše dovoljno za hidriranje kože.

Suha usta

Znate onaj osjećaj suhoće u ustima nakon što se probudite? To je znak da trebate popiti jednu čašu vode, jer usta ne mogu proizvesti dovoljno pljuvačke

Voda je bitna komponenta u obavljanju svakog sistema u našem tijelu. Dovoljnim unosom obezbjeđujemo rad i održavanje vitalnih funkcija i ne gasimo samo žeđ.

Facebook komentari