Akai bobice i njihova uloga u zdravlju

Ne postoji namirnica koja ima moć da liječi sve bolesti i zdravstvene probleme, što ne znači da nema hrane koja je bogata sa toliko bitnih hranjivih tvari koje su postale zaštitni znak za zdravo i aktivno tijelo.

Sa najmanje sedam različitih sorti, ovaj mali, tamnoljubičasti plod potječe od stabla akai, vrste palminog drveta koje je autohtono u dijelovima središnje i južne Amerike.

Glavna zdravstvena korist akai bobica također je i najznačajnija – njen visoki antioksidantni sadržaj je 10 puta veći od crnog grožđa. Jedinstvena ljubičasta boja dolazi iz visokih koncentracija pigmentiranih hranjivih tvari koje sadrže, što uključuje antocijanine, od kojih su 10 do 30 puta imaju veće količine u poređenju sa crvenim vinom.

Poboljšava zdravlje kože – Osim uklanjanja tamnih mrlja, bora, linija i drugih vrsta problema s kožom, akai bobice pomažu tijelu u popravljanju oštećenih ćelija kože brže, dajući nam i mladenački izgled.

Poboljšava kognitivnu funkciju – Upale i oksidativni stres, gdje je ogromna prisutnost slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja u tijelu, uzrokuju i mnoge kognitivne probleme, uključujući amneziju, demenciju i duševne poremećaje povezane sa godinama. Akai bobice se smatraju da imaju sposobnost da ponište ove efekte. Osim toga, pružaju zaštitu od štetnih efekata stresa.

Gubitak težine – Akai bobice imaju određene sposobnosti za potiskivanje apetita koje pomažu u gubitku tjelesne težine, što može utjecati na kretanje hormona koji kontrolišu nivoe šećera u krvi i osjećaj gladi i sitosti. Također poboljšava metabolizam, pomaže pri apsorpciji hranjivih tvari dok uklanja otpad i reguliše otpuštanje inzulina.

Stimuliše zdravu probavu – Osim što poboljšava metabolizam organizma za brže vrijeme prolaska, akai bobice ne samo da podržavaju i pročišćavaju jetru i bubrege, već služe kao sredstvo za čišćenje crijeva, smanjujući mogućnost začepljenosti i drugih probavnih problema.

Facebook komentari