Aktivnosti koje štite mentalno i fizičko zdravlje kako starimo

Kako starimo, niko nije imun na razvijanje hroničnih bolesti kao što su problemi sa srcem, rak ili artritis. Istraživanja pokazuju da socijalne aktivnosti, kao što je učlaniti se u neki klub, životni interesi ili volontiranje, su povezane sa boljim mentalnim i fizičkim zdravljem, kao i boljim životnim vijekom.

U nedavnim istraživanjima je otkriveno da su osobe koje su učestvovale u nekoj aktivnosti, imale manji rizik za razvijanje naprednih hroničnih stanja. Sedmična učešća u socijalnim aktivnostima su smanjila rizik za razvijanje hroničnog problema za 8 posto. Čak iako ste zauzeti, par sati provedenih u socijalnim aktivnostima može zaštititi zdravlje.

Ne samo da su socijalne aktivnosti važne za održavanje fizičke aktivnosti, već i utječu na psihičko stanje čovjeka. Studije su pokazale da čitanje knjiga produžuje životni vijek, te bilingvalne osobe imaju bolje kognitivno zdravlje. Traženje novog znanja i učenje novih vještina je poznato po promovisanju funkcije memorije.

Aktivnosti kao što su pohađanje časova muzike ili umjetnosti su povezane sa zdravljem mozga jer poboljšavaju komunikaciju između različitih regija mozga. Dobar su podstrek kod psihološke otpornosti, što znači da poboljšavaju sposobnost čovjeka da se bolje suoči sa stresnom ili izazovnom situacijom.

Osobe koje imaju naviku da uče kroz život generalno imaju bolje fizičko i mentalno zdravlje, uključujući smanjen rizik za srčane bolesti, gojaznost, zdravije navike (dobra ishrana, vježbanje), kogniciju i jači osjećaj za svrhu u životu.

Facebook komentari