Alergija na kalcij

Kalcij je mineral koji je od vitalnog značaja za izgradnju jakih kostiju i igra važnu ulogu u radu mišića i živaca. Neophodan je za mnoge funkcije tijela, tako da je alergija na kalcij vrlo rijetka. Međutim, moguće je da ste alergični na neke složene sastojke koji se nalaze u suplementima sa kalcijem.

Alergija na suplemente, nije ista kao netolerancija na laktozu ili alergiju na druge proteine prisutne u mlijeku. Čak i ako ne podnosite laktozu, postoje i drugi načini da konzumirate hranu koja sadrži kalcij i koja neće izazvati simptome alergije.

S obzirom da tijelo mora imati kalcij za razne funkcije u tijelu, malo je vjerovatno da imate alergiju na kalcij gdje tijelo pokreće imuni odgovor svaki put kada unosite kalcij. Moguće je da imate netoleranciju na vrste kalcija koji su prisutni u dodacima (kalcijev citrat, kalcijev karbonat i kalcijev fosfat).

Hiperkalcemija ili višak kalcija – Tijelo može upiti određene nivoe kalcija, obično ne više od 500 miligrama. Simptomi hiperkalcemije su: zbunjenost, konstipacija, umor, mučnina, žeđ i povraćanje. Ovi simptomi su vrlo slični netoleranciji na hranu. Međutim, višak kalcija (hiperkalcemija) može biti štetan jer može utjecati na srčani ritam. Hiperkalcemija se pojavljuje kada unesete previše kalcija kao dodatak ishrani.

Ono što mislite da je alergija na kalcij može zapravo biti netolerancija ili alergija na dodatke kalcija koji mogu uzrokovati neugodne simptome kao što su grčevi u želucu, mučninu i dijareju.

Facebook komentari