Alergija na orahe i kikiriki

Kikiriki je među najčešćim alergijama koje uzrokuje hrana i može se naći u namirnicama gdje ih ne biste očekivali.

Kikiriki ustvari nije pravi orah već mahunarka (spada u porodicu graha i leća). Proteini su slični strukturama oraha. Zbog toga osobe koje su alergične kikiriki razvijaju alergiju i na orahe. Nekad ljudi prerastu neke alergije hrane tokom godina (mlijeko, jaja, soja), dok alergija na orahe i kikiriki zna ostati doživotno kod nekih ljudi.

Kada neko ima ovu alergiju, imuni sistem tijela koji se obično bori protiv infekcija, reaguje na proteine iz oraha. Ako osoba pojede nešto što sadrži orahe, tijelo misli da su ovi proteini štetne tvari te šalje ćelije da unište te sastojke. To uzrokuje alergijsku reakciju. Čak i mala količina kikirikija može proizvesti reakciju.

Alergijska reakcija nastaje kada osoba pojede kikiriki ili neki orašasti plod. Tada tijelo ispušta hemikaliju histamin. Ovo uzrokuje simptome kao što su teškoće u disanju, kašljanje, kihanje,povraćanje, svrab, naticanje, pad krvnog pritiska. Reakcije na hranu (orahe i kikiriki) mogu biti različite. Sve zavisi od osobe i od količine namirnice koju je ta osoba pojela.

Alergija na orahe ponekad uzrokuje ozbiljnu reakciju koja se zove anafilaksis. Ona počinje sa istim simptomima kao blaga reakcija ali se brzo može pogoršati. Osoba se može onesvijestiti te reakcija može uzrokovati opasnost po život.

Ako imate alergiju, najbitnije je da uvijek imate uz sebe epinefrin koji možete ubrizgati u hitnom slučaju. Epinefrin je lijek koji dolazi u malom spremniku. Svaka sekunda je bitna u alergijskoj reakciji (naticanje usta ili grla te teškoće u disanju) i epinefrin se daje odmah nakon pojavljivanja simptoma. Nakon toga bi trebali pozvati hitnu pomoć koja nadzire osobu zbog mogućeg drugog vala ozbiljnijih simptoma.

Najbolji način za prevenciju reakcije je izbjegavanje kikirikija i orašastih plodova te hrane koja može sadržati te sastojke. Čitanje deklaracije je obavezno, s obzirom da bilo koja namirnica može sadržavati kikiriki, čak i u manjim količinama.

Facebook komentari