Alergija na poliester

Alergija na poliester je vrsta alergije na tkanine, poznata kao tekstilni dermatitis. Pojavljuje se kada se koža promijeni nakon što dođe u dodir sa određenom odjećom ili drugim tkaninama. Tekstilna vlakna ili tkanina mogu uzrokovati nadražaj kože, ili češće, alergiju na hemijske aditive koji se koriste za obradu tkanine, što uključuje deterdžent za pranje veša i boju koju koriste proizvođači tekstila.

Simptomi alergije na poliester, kao i većina alergijskih reakcija, uglavnom se pojavljuju na koži. Simptomi uključuju svrab, crvene tačkice po nogama, topli osjećaj na koži i meku koža.

Osim reakcija, alergija na tkaninu može dovesti do stezanja ili boli u grudima, poteškoća sa disanjem i oticanja. Simptomi alergija na tkaninu mogu se pogoršati ako je koža pregrijana, ako nosimo usku odjeću, loša higijena, pretilost i previše vlage.

Ako se bojite da ste alergični na poliester, potražite alternative kao što su pamuk, svila, vuna i ostala prirodna vlakna.

Teško je identifikovati alergiju na poliester. Često reakcija pojedinca nije samo na poliester, već na boju koja se koristi u proizvodnji predmeta.

Facebook komentari