Alergije kod djece

Autor: Mr. sc. dr. Branislav Lolić, pedijatar alergolog, Pedijatrijska ambulanta “Dr Lolić”

Alergija podrazumijeva prenaglašenu odbrambenu reakciju organizma, pri kontaktu sa različitim, uobičajenim supstancama iz životne sredine (alergenima) koje iz nekog razloga organizam prepoznaje kao opasnost, kao neprijatelje. Kao posljedica alergije javlja se niz simptoma koji ponekad mogu ugroziti i život pacijenata.  Alergijske tegobe se javljaju kad imunološki sistem greškom, u nenormalnim okolnostima, bezopasne supstance prepozna kao opasne napadače za organizam. Imunološki sistem tada ubrzano proizvodi IgE antitijela. 

Simptomatska terapija 

Pri ponovnom susretu sa tim alergenima, IgE antitijela, koja su vezana uglavnom na mast ćelije, dovode do njihove degranulacije, oslobađanja histamina i niza hemijskih supstanci, koje uzrokuju alergijske simptome. Alergije su u značajnom porastu u svijetu, samim tim i kod nas. Smatra se da će 21. vijek obilježiti pandemija alergijskih bolesti. Mogu se manifestovati na različitim organima, posebno na onima koje naš organizam odvaja od okoline: koža, sluznica disajnog sistema, sluznica oka. Alergije se sve češće javljaju i u dječijem uzrastu. Najznačajnije alergijske bolesti dječije dobi su astma (najčešća hronična bolest djece), alergijski rinitis, alergijski konjuktivitis, urtikarija, alergijski dermatitis, alergija na hranu i alergija na lijekove. U prvoj godini života, sem alergije na kravlje mlijeko, ostale bolesti nisu tako česte. Sa uzrastom djeteta raste i učestalost ovih bolesti. Faktori rizika su pozitivna porodična anamneza/prisustvo alergijskih bolesti kod članova uže porodice, ako dijete nije dojeno, život u pretjerano čistom okruženju, bez kontakta sa domaćim životinjama, česte infekcije gornjih disajnih puteva, izloženost duvanskom dimu i pojačanom aerozagađenju te upotreba antibiotika u prvoj godini života.

Često je prisutan tzv. alergijski marš i udružena pojava više alergijskih bolesti kod istog djeteta. U pedijatrijskoj literaturi često spominjemo alergološki trijas – astma, alergijski rinitis i alergijski dermatitis. Kod značajnog broja djece simptomi alergijskih bolesti se mogu javiti ponovo u kasnijem životu. Iz tog razloga su važne mjere prevencije, izbjegavanja izlaganja alergenu koliko je to moguće. Izuzetno je značajno koristiti preventivnu terapiju, pri čemu je zlatni standard upotreba inhalacionih kortikosteroida. Potrebno je što ranije koristiti simptomatsku terapiju, za ublažavanje simptoma bolesti. Pri liječenju dječijih alergijskih bolesti posebno vodimo računa o životnoj dobi, jer mnogi alergijski lijekovi nisu odobreni za primjenu u dječijoj dobi. Kod djece starije od dvije godine dozvoljena je upotreba loratadin sirupa, dok se najveći broj lijekova može koristiti od 12. godine. U principu govorimo o tri grupe djece u odnosu na životnu dob: 

• Malo i predškolsko dijete – do pet godina 

• Školsko dijete – do 12 godina 

• Djeca iznad 12 godina 

Sirupi i tablete 

U načelu, u dječijoj dobi dajemo prednost lijekovima u obliku sirupa, a tabletama kod veće djece, u odnosu na injekcionu terapiju zbog bolje saradnje sa djecom. Doziranje lijekova je na osnovu kilograma tjelesne težine, važno je znati tjelesnu težinu djeteta, kako bismo bili sigurni da ćemo propisati ispravnu količinu lijeka. Takođe je izuzetno važno, pri određivanju lijeka dobro upoznati sa svim osobinama lijeka i roditelje i staratelje, jer dijete lijekove uzima pod kontrolom odraslih. Antihistaminici su lijekovi izbora u liječenju alergijskih bolesti kod djece. Nemaju značajna neželjena djelovanja, dostupni su, jednostavni za primjenu i efikasno ukljanjaju simptome.

AleriX® – lijek prvog izbora

Kod djece starije od 12 godina odlična iskustva imamo sa feksofenadinom – AleriX®. AleriX® je lijek iz posljednje generacije H1 antihistaminika, koji se koriste za brzo olakšanje (djeluje unutar 60 minuta) simptoma, olakšanje većine simptoma što se javljaju kod sezonskog alergijskog rinitisa, a bez neželjenog efekta izazivanja pospanosti što djeci omogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti  i školskih obaveza. Prema ARIA (engl. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) smjernicama, feksofenadin spada u lijekove prvog izbora u simptomatskoj terapiji sezonskog alergijskog rinitisa, zbog toga što ne izaziva sedaciju, niti ima interakcija sa određenim metaboličkim procesima. Generalno, antihistaminici se primjenjuju kod alergijskih reakcija uključujući alergijski rinitis, urtikariju, ujed insekta i preosjetljivost na lijekove. 

Facebook komentari