Aloe vera kao pomoć pri upalnim stanjima kože

Upale kože, koje uključuju naticanje i crvenilo, javljaju se kao reakcija imuniteta. Iako se crvenilo i oteknuća mogu razviti zbog raznih razloga, osip i opekotine su možda najčešći simptomi. Ozbiljnije upale kože mogu zahtjevati lijekove, ali ponekad blagi osip možemo smanjiti kućnim lijekovima poput aloe vere. Sama aloe vera poznata je po svojoj sposobnosti liječenja rana i upala.

Aloe vera ima antiupalne osobine koje mogu ublažiti osipe na koži. Kao bonus, aloe vera se također smatra da ima antimikrobne sposobnosti koje mogu pomoći u spriječavanju infekcija. Osim toga, gel aloe vera poznat je po svojoj sposobnosti da pomogne pri hidrataciji kože, a da pritom ne ostavi tragove koji ponekad mogu nastati sa teškim kremama. Dok aloe vera ne može izliječiti neku bolest kože ili liječiti svaki pojedini slučaj upale kože, može pomoći pri nekim stanjima kože.

Blaže opekotine

– Aloe vera gel je možda najpoznatiji po svojoj sposobnosti za pomoć pri liječenju manjih opekotina. Da bi se koristila aloe vera za liječenje opekotina, primijenite je stavljanjem na zahvaćeno područje više puta dnevno. Aloe vera je sigurna za korištenje dok simptomi opekotine ne počnu da se poboljšavaju nakon dan-dva. Iako aloe vera može pružiti privremeno oslobađanje od opekotina zajedno s učinkom hlađenja, neće poništiti bilo kakvu štetu koja je možda učinjena vašoj koži. Također nije prikladan tretman za više teških opeklina, što može uključivati simptome kao što su čirevi, plikovi i ljuštenje kože.

Rozacea

– Rozacea je poznata po tome što uzrokuje crvenilo na koži, posebno oko vašeg lica. Nema lijeka za to hronično stanje kože, pa su preventivne mjere i promjene životnog stila važne kod upravljanja simptoma. Aloe vera je jedna vrsta kućne pomoći koja se koristi za rozaceu.

Dermatitis

– Dermatitis je možda i jedno od najčešćih upalnih stanja kože. Smatra se da su kasniji osipi posljedica reakcije imuniteta na tvari, alergene ili toplinu. Gel od aloe vere može ublažiti ekcemu rashlađivanjem. Osim toga, ona može pomoći i hidrataciji osipa na suhoj koži, a istovremeno mu pružiti olakšanje.

Psorijaza

– Iako aloe vera ne može zaustaviti nakupljanje stanica kože koje su primjetne kod psorijaze, kreme od aloe vere mogu pružiti privremeno olakšanje od sveukupnog nadraživanja i upale.

Iako se smatra sigurnom za većinu ljudi, postoji rizik za alergijsku reakciju na aloe veru. U takvim slučajevima, možete primjetiti znakove kontaktnog dermatitisa, koji se može razviti kada koža dođe u kontakt sa alergenim sastojkom. Simptomi uključuju crvenilo, svrab i osip na koži.

Facebook komentari