Antioksidanti – zaštita zdravih ćelija

Osnovne funkcije tijela kao što je disanje ili fizička aktivnost, te neke loše životne navike (pušenje) proizvode sastojke koji se zovu slobodni radikali koji napadaju zdrave ćelije. Kada ove zdrave ćelije oslabe, podložnije su kardiovaskularnim bolestima i nekim oblicima raka.

Antioksidanti u koje ubrajamo vitamin C i E, karotenoide (beta karoten), likopen i lutein pomažu u zaštiti zdravih ćelija od štete uzrokovane iz slobodnih radikala.

Karotenoidi

Više od 600 karotenoida u hrani, beta karoten, likopen i lutein su najpoznatiji lideri u borbi protiv oštećenja u našim tijelima. Hrana bogata karotenoidima je efektna prevencija određenih malignih oboljenja i može pomoći u smanjenju rizika za makularnu degeneraciju. Karotenoidi u hrani se nalaze u crvenom, narandžastom, žutom i nekim vrstama zelenog povrća ( batat, špinat, mrkva, paradajz, brokoli).

Vitamin E

Istraživanja su pokazala široku ulogu vitamina E u promovisanju zdravlja. Glavna uloga ovog vitamina je kao antioksidant. Vitamin E surađuje sa drugim antioksidantima da pruži zaštitu od hroničnih bolesti. Može se pronaći u biljnim uljima, čitavim žitaricama, pahuljicama, sjemenkama, orasima i maslacu od kikirikija.

Vitamin C

Možda i najpoznatiji antioksidant, vitamin C nam omogućava mnogo zdravstvenih koristi. One uključuju zaštitu vašeg tijela od infekcije i štete na ćelijama te proizvodnju kolagena i u apsorpciji željeza. Konzumiranjem vitamina C u namirnicama kao što je citrusno voće, jagode, krompir, brokoli i paradajz utječete na razvijanje zaštite u organizmu.

Izazovi zdrave ishrane

Najbolji način da se izgradi zdravi plan za jelo je konzumiranje jednakih obroka i užine svaki dan. Za mnoge odrasle, unosom pola šolje voća ili 2,5 šolje povrća je dobar početak za zdrav život. Zapamtite: svježe, zamrznuto, osušeno ili kandirano voće i povrće su nutritivni!

Facebook komentari