Aparatići za zube, šta trebamo znati o njima?

Autor: Dr Boško Đerić, doktor stomatologije

Šta su mobilne proteze?
Mobilne proteze (proteze za djecu) su pokretni ortodontski aparati koji nam služe da pomjeraju zube u pravilan položaj ili utiču na rast same vilične kosti. Koristi od terapije mobilnom protezom su brojne. Pomoću ovakvih proteza, moguće je usmjeriti rast vilice u povoljnom pravcu i na taj način preduprijediti nastanak ozbiljnijih ortodontskih anomalija. Noćne proteze, kako ih djeca često zovu, su veoma lake za nošenje i pacijenti ih u djetinjstvu veoma dobro podnose. Kreativni tehničari mogu napraviti veoma atraktivno dizajnirane aparatiće, i ovakav pristup djeci svakako povećava interesovanje za protezu i motivaciju za terapijom.

Kada je pravi trenutak za terapiju mobilnom protezom?
Najbolje vrijeme za početak terapije zavisi od nepravilnosti djetetovih zuba. Neki problemi se koriguju već sa šest godina, dok za neke nepravilnosti čekamo uzrast od deset godina kod djevojčica, odnosno dvanaest godina kod dječaka, kada se dešava takozvani pretpubertetski skok rasta. Zbog toga je važno da svako dijete već u uzrastu od šest, a najkasnije sedam godina, dođe na pregled kod specijaliste ortopedije vilica koji će procijeniti da li je i kada je pravi trenutak za početak terapije.

Koje proteze su bolje, mobilne ili fiksne?
Mobilne i fiksne proteze služe za ispravljanje potpuno različitih nepravilnosti, tako da ih je nemoguće porediti. Prije svega, koriste se za rješavanje problema u različitom uzrastu – dok se mobilne proteze koriste uglavnom u mješovitoj denticiji (dok dijete ima i mliječne i stalne zube), fiksne proteze se koriste u stalnoj denticiji (kada više nema mliječnih zubića u ustima, u uzrastu starijem od dvanaest godina).

Zašto da djetetu pravimo mobilnu protezu kada će poslije svakako morati da nosi fiksnu?
Roditelji nam se često obraćaju sa ovim pitanjem. Ipak, za većinu ortodontskih problema kod kojih je indikovana terapija mobilnom protezom, zubi se mogu u potpunosti ispraviti nošenjem mobilne proteze. Naravno, samo ukoliko je dijete nosi kako je propisano od strane ortodonta, a to je minimalno 16 sati tokom dana. Ako dijete ipak ima neku od ozbiljnijih nepravilnosti pa je, poslije mobilne, potrebno da nosi i fiksnu protezu, takav plan terapije se roditeljima predoči na samom početku. Mobilna proteza nam u tim slučajevima služi da ublaži nepravilnost, tj. da promijeni pravac rasta vilica u poželjan, što u značajnoj mjeri poboljšava krajnji rezultat. Naravno, postoje i slučajevi gdje se mobilnom protezom (proteza na skidanje) ne mogu postići željeni rezultati pa se takvim pacijentima preporučuje da sačekaju vrijeme za terapiju fiksnom protezom.

Kakav je osjećaj kad prvi put počne da se nosi mobilna zubna proteza?
Roditelji koji kao djeca nisu nosili protezu ne znaju kakav je to osećaj. Plaše se da li je nošenje bolno i da li je djeci neprijatno. Nošenje mobilne proteze ne treba da boli jer to je znak da nešto nije u redu. Takođe, ona ne bi smjela nigdje da grebe ili žulja, kako se ne bi javile povrede desni ili nepca. Normalno je da se u početku osjeti blaga napetost u ustima jer se vilica navikava. Prvih dana, normalna je i pojačana salivacija. To će se sve vratiti u normalu. Takođe, kada se proteza navije jednom nedjeljno, ili rjeđe, onda se osjeti blag pritisak jer se ona proširila, ali to je sve normalno i nije bolno.

Kako se aparatić pere?
Sa aparatićem se ne smije jesti! Prije svakog jela, neophodno je skinuti aparatić i staviti ga u suhu kutijicu, a nakon jela obavezno treba oprati i zube i aparatić pa čist aparatić staviti na čiste zube. Aparatić se pere četkicom, pastom za zube i mlakom vodom. Najvažnije je, uveče prije spavanja, oprati i zube i aparatić pa ponovo staviti čist aparatić na čiste zube. Nakon toga je zabranjeno jesti. Kada se ne nosi, aparatić se čuva u čvrstoj kutijici dobijenoj od stomatologa.

Zubi prije i nakon nošenja zubnog aparatića

Kako se aparatić čuva?
Treba izbjegavati često stavljanje i skidanje aparatića, kao i podvlačenje jezika ispod ploče aparata te „igranje” s aparatićem jer to slabi njegove žičane elemente i dovodi od pucanja žice što produžava trajanje terapije. Prilikom stavljanja u usta, aparatić treba držati isključivo za zadnje žice pa ga postaviti iznad zubnog luka, a onda pritisnuti do kraja – da „škljocne”. Prilikom vađenja iz usta, aparatić se opet uzima za zadnje žice pa se izvuče. Prilikom stavljanja i vađenja proteze, ne smije se dirati prednja dugačka žica. Aparatić ne mora da se nosi u školi, na treninzima, u igri, pri sportskim aktivnostima i u situacijama u kojima postoji mogućnost da se ošteti ili slomi. S njim može da se uči, čita, pije, priča, gleda TV, radi na kompjuteru, svira – osim u slučaju duvačkih instrumenata kada ga ne treba nositi tokom sviranja. Aparatić nikako ne treba nositi ili čuvati po džepovima, uvijati u maramice ili držati u čaši vode.

Održavanje oralne higijene za vrijeme nošenja aparatića
Za vrijeme nošenja aparatića, jako je važno održavanje higijene zuba. Proteza se najprije skine, a potom se savjetuje pranje zuba pomoću četkice (poželjno je da to bude četkica sa manjom glavom koja omogućava da dopremo do teško dostupnih dijelova zuba i spriječimo gomilanje bakterija). Poželjno bi bilo da se, uz redovno pranje zuba, kod starije djece koristi i neki od rastvora za ispiranje usta (npr. Dentacet®), kako biste obezbijedili efikasnu dezinfekciju usne šupljine i spriječili stvaranje bakterijskih naslaga te upale desni.

Facebook komentari