Astma kod djece povezuje se sa prenatalnim izlaganjem zagađenom zraku

Fetusi u razvoju su izuzetno osjetljivi na štetu koju čine čestice zagađenog zraka, tvrde naučnici. Naime, prema istraživanju čije rezultate prenosi britanski The Guardian, novorođenčad čije su majke bile izložene višim nivoima sitnih čestica iz zagađenog zraka tokom trudnoće, imaju značajno veće šanse da kasnije razviju astmu.

Istraživanje se bavilo analizom veoma sitnih čestica, koje ne kontroliraju nadležni organi zaduženi za kontrolu kvalitete zraka, a za koje se smatra da su čak i opasnije od čestica povezanih sa astmom koje se rutinski prate.
Te čestice, smatra se, mogu proći kroz pluća trudnice i ući u njen krvotok te prouzrokovati štetne efekte. Nakon toga, velike su šanse da će kroz posteljicu dospjeti i do fetusa. A fetusi su izuzetno osjetljivi na oksidativni stres koji ove čestice zagađenja uzrokuju tjelesnim tkivima.

Odranije je poznato da zagađenje zraka šteti fetusima povećavajući rizike od prijevremenog rođenja i male porođajne težine. Čestice zagađenog zraka nedavno su otkrivene i na fetalnoj strani posteljice. Većina dijagnoza astme kod djece uspostavlja se tek nakon djetetove treće godine. Potvrđeno je da su kod djece, čije su majke bile izložene višim nivoima čestica zagađenog zraka tokom trudnoće, šanse da će razviti astmu uvećane za čak četiri puta. Treba napomenuti da su ovi učinci zagađenog zraka potpuno neovisni od ostalih faktora rizika.

Ljekari inače savjetuju trudnicama da izbjegavaju mjesta za zagađenim zrakom, ali i da razmisle o korštenju antioksidanasa koji smanjuju štetne upalne reakcije uzrokovane česticama iz onečišćenog zraka.

Facebook komentari