AstraZeneca: Vakcina ima smanjenu učinkovitost protiv južnoafričkog soja

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca u subotu je objavio kako se čini da njegova vakcina protiv koronavirusa, razvijena u saradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante COVID-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.

Studija južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand i sveučilišta Oxford pokazala je da vakcina ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je list Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

“U prvoj i drugoj fazi ovog malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu učinkovitost protiv blage bolesti prije svega zbog južnoafričke varijante B.1.351”, kazao je glasnogovornik AstraZenece upitan o izvještaju Financial Timesa.

Prema listu nijedan od više od 2000 sudionika ispitivanja nije hospitaliziran ili umro.

“Još ne možemo primjereno ocijeniti učinkovitost vakcine protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

Kompanija vjeruje da njena vakcina može štititi protiv teškog oblika bolesti jer je neutralizirajuća aktivnost antititijela jednaka drugim vakcinama protiv COVID- 19 koja su pokazala zaštitu protiv teškog oblika bolesti.

Ispitivanje koje je obuhvatilo 2026 osoba od kojih je polovica činila kontrolnu grupu nije još recenzirano.

Iako se pojavilo na hiljade pojedinačnih promjena s mutacijama virusa u nove varijante tek manji dio mogao bi biti značajan ili promijeniti virus na primjetan način, prema časopisu British Medical Journal.

“Sveučilište Oxford i AstraZeneca počeli su prilagođavati vakcinu toj varijanti i brzo će proći klinički razvoj tako da bude najesen spremno za distribuciju”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

U petak Oxford je objavio da vakcina protiv britanske varijente ima sličnu učinkovitost kao i kod ranijih varijanti virusa.

Facebook komentari