Audio meditacija

Meditacija ima mnoštvo prednosti. Smanjuje stres, povećava fokusiranje i staloženost, te promoviše bolje fizičko i emotivno stanje osobe. Svako može pokušati s ovom vježbom a rezultati se vide brzo.

Meditacija tijela

Jedan od najefektivnijih načina za opuštanje uma su vježbe meditiranja. Svrha je spajanje sa svojim unutarnjim osobinama i svime što primjetite kod sebe, bez ikakvih predrasuda.

Dok mnogi ljudi otkrivaju da je meditacija tijela relaksirajuća, to nije primarni cilj. Treniranje uma da bude otvoreniji i svjesniji iskustava i prihvatanja je nešto na čemu se bazira ova meditacija. S vremenom i praksom, tijelo stvara sposobnost da se fokusira.

Meditacija disanja

Smatra se osnovnom i moćnom meditacijom vježbanja. Ideja je usmjeravanje pažnje na disanje do prirodnog ritma i osjećaja koji se stvara tokom udisaja i izdisaja.

Fokusiranje na disanje je prilično korisno zbog načina kojim se usmjerava pažnja ako se osjećate pod stresom ili negativnim emocijama.

Meditacija opuštanja mišića

Kada doživljavate anksioznost, stres ili brigu, jedan od načina na koje tijelo odgovara je zatezanje. Meditacija opuštanja mišića pomaže vam u popuštanju tenzija koje zadržavate u tijelu šta vas čini opuštenim i smirenim. Vježba je jednostavna: zategnite jedan mišić, te ga opustite, pri čemu ćete osjetiti kontrast osjećaja i relaksacije.

Ne samo da ovo opuštanje mišića pomaže kod anksioznosti već i sa redovnim vježbanjem smanjuje tenzije i nivoe stresa.

Usmjereno zamišljanje

Sposobnost vizualiziranja i dnevnog sanjarenja se privlači ovom tehnikom. Lako je za vježbati kad god imate vremena. Sve što trebate da uradite je da zamislite mirnu scenu u svom umu. Najbolje funkcioniše ako uključite više senzora (šta vidite, čujete, osjetite, mirišete), tako da ne razmišljate samo o tome, već to i doživljavate. Ako se udubite u ovu imaginaciju, tijelo i nervni sistem će odgovoriti na to kao da ste stvarno tu.

Meditacija dubokog disanja

Kada ste pod stresom ili anksiozni, disanje postaje brže i pliće. Ovo nas čini lošim, što podstiče simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja i kratak dah. Ove vježbe pomažu u psihičkom i fizičkom opuštanju. Veoma su jednostavne za naučiti i moći ćete ih vježbati u bilo koje doba dana.

Facebook komentari