Bolesti bubrega i ishrana

Ako bubrezi ne rade ispravno, ljekar vam može napraviti plan ishrane sa određenim dnevnim količinama proteina, natrija i kalija. Čuvanje tih hranjivih tvari u normalnim količinama može pomoći da se spriječi bilo kakvo napredovanje bolesti.

Proteini

Proteini pomažu u gradnji, popravku i održavanju svake stanice u tijelu i mogu se koristiti za snabdjevanje energijom. Kad bubrezi ne rade dobro, ne mogu podnijeti toliko proteina. Vrlo je važno da jedete dovoljno ugljikohidrata i masti da bi tijelo imalo dovoljno energije. Ograničeni protein koji jedete tada će se koristiti za izgradnju i popravak ćelija. Novi plan ishrane morat će uključiti pravu ravnotežu proteina, ugljikohidrata i masti. Glavni izvori proteina uključuju meso, piletinu, ribu, jaja, mlijeko, grah i orašaste plodove.

Natrij

Natrij može povećati krvni pritisak i natjerati vas da zadržite tekućine. Za ljude koji boluju od bolesti bubrega, dodatni natrij i tekućina mogu se nakupljati u vašem tijelu, što može utjecati na srce i pluća. Trebao bi se ograničiniti dnevni unos natrija. Natrij se nalazi u soli i prerađenoj hrani. Provjerite oznake na hrani za sadržaj natrija.

Kalij

Kao i natrij, kalij mora ostati uravnotežen u tijelu. Ako bubrezi ne rade dobro, nivoi kalija u krvi mogu rasti. Visoki nivoi utječu na srčani ritam. Kalij se nalazi u raznom  voću i povrću, grahu, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima.

Ostale stvari na koje se treba obratiti pažnja u ishrani su :

Ukupan broj kalorija – Unos kalorija važan je u održavanju zdrave tjelesne težine.

– Fosfor –  Loša funkcija bubrega može uzrokovati pojavu fosfora u krvi. Iz tog razloga može biti potrebno ograničenje fosfora.

– Kalcij – Visoka razina fosfora u vašem tijelu smanjuje dostupnost kalcija za vaše kosti. Plan ishrane će vam trebati pružiti pravu ravnotežu između fosfora i kalcija.

– Vitamini i minerali (posebno B-kompleks, vitamin C, vitamin D, željezo i cink) – Ograničavanje određenih vrsta hrane kako bi se smanjilo opterećenje na bubrezima moglo bi ostaviti tijelo bez određenih vitamina i minerala.

Facebook komentari