Borite se da zaspite? Vaše srce može platiti cijenu

Sve veći broj dokaza sugerira da je loš san povezan s nizom zdravstvenih problema, uključujući veći rizik od visokog krvnog pritiska, šećerne bolest, gojaznosti i srčanih bolesti. Kombinacija problema sa spavanjem – problemi sa usnivanjem, buđenje u sitne sate ili spavanje manje od šest sati noću – može skoro utrostručiti rizik od srčanih bolesti.

Neki ljudi jednostavno ne odvoje dovoljno vremena za spavanje. Drugi imaju nezdrave navike koje remete ili ometaju san, dok neki pate od drugih bolesti ili poremećaja spavanja koji remete kvalitet ili kvantitet njihovog sna.

Medicinski istraživači su kontrolirali faktore koji bi mogli utjecati na rezultate, uključujući porodičnu historiju srčanih bolesti, pušenje, fizičku aktivnost, kao i spol i rasu. Otkrili su da je svako dodatno intenziviranje problema sa spavanjem, koje su ispitanici samoinicijativno prijavljivali, povezano sa porastom rizika od razvoja srčanih bolesti u poređenju sa osobama s normalnim obrascima spavanja. 

Iako su žene prijavile više problema sa spavanjem, muškarci su češće obolijevali od srčanih bolesti. U prosjeku, spol nije bitnije utjecao na odnos između sna i zdravlja srca.

Šta ovo znači za vas?

Ako imate problem da zaspite ili da prospavate noć bez buđenja, postoji više načina za liječenje ovih čestih problema, od jednostavnih intervencija vezanih za vaše dnevne rutine do kognitivne bihejvioralne terapije koja cilja na specifične probleme sa spavanjem. Svakako, vrijedi pokušati jer dobar san pomaže na mnogo načina.

Liječenjem poremećaja spavanja osjetit ćete poboljšanje budnosti i radnog elana tokom dana, poboljšat ćete kvalitet vašeg života i reducirati druge zdravstvene rizike povezane za lošim snom.

Facebook komentari