Bronhitis, vrste i liječenje

Autor: dr Anela Šehić – Lihovac

Bronhitis predstavlja akutnu ili hroničnu upalu bronha. Bronhi su cjevčice kojim vazduh putuje do naših pluća gdje se odvija proces disanja. Za pravilno odvijanje disanja od velike nam je važnosti kako zdravlje pluća tako i bronha. Bronhitis može biti akutni ili hronični.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis je upala bronha koja nastaje naglo, traje kratko nakon čega završava potpunim ozdravljenjem. Najčešće se javlja zimi, obično nakon prehlade ili drugih virusnih upala grla ili nosa. Rjeđe su bakterije uzrok akutnog bronhitisa.
Iako od akutnog bronhitisa mogu oboliti osobe svih uzrasta, zbog nezrelosti odbrambenog sistema djeca su ipak sklonija obolijevanju.

Simptomi akutnog bronhitisa: šta oboljele najčešće dovodi u ljekarsku ordinaciju?

Kašalj je vodeći simptom bronhitisa. U početku je suhi kašalj jer je upala tek počela i nema previše sluzi, a poslije produktivni kašalj s iskašljajem. Kada su bronhi upaljeni, mogu stvoriti velike količine sluzi koje kašljem organizam pokušava odrstraniti. Bakterije mogu nastaniti ovako promijenjene bronhe i uzrokovati sekundarnu bakterijsku infekciju. Unutar bronha se nakuplja sluzavo-gnojni sadržaj. Kašalj je osnovni mehanizam izbacivanja bronhalnog sekreta iz bronha.
Pored kašlja mogu biti prisutni simptomi kao što su: promuklost, bol u grlu, bol u kostima i mišićima, glavobolja, povišena tjelesna temperatura.

Liječenje akutnog bronhitisa

Kod zdrave djece i zdravih odraslih osoba bez prisutnih hroničnih oboljenja, akutni bronhitis je bezazleno oboljenje i često ne zahtijeva odlazak ljekaru. Ako je riječ o osobama koje pate od hroničnih oboljenja kao što su šećerna bolest, povišen krvi pritisak, zloćudna oboljenja preporučuje se posjeta ljekaru zbog mogućnosti razvoja komplikacija, a jedna od njih je upala pluća.

Obzirom da je akutni bronhitis najčešće virusna bolest, liječenje je simptomatsko. Liječe se simptomi bolesti, a ne uzročnik. Antivirotici – lijekovi protiv virusa ne koriste se rutinski već u strogo ograničenim slučajevima i najčešće u bolničkim ustanovama pod nadzorom ljekara.
Antibiotici također nemaju smisla osim u slučaju kada je došlo do naknadne bakterijske infekcije ili u slučaju kada ljekar zbog duljeg kašlja i povišene tjelesne temperature te nalaza krvne slike posumnja na bakterijsku infekciju.

Simptomatsko liječenje podrazumijeva: odmor, unošenje dovoljno tečnosti, ishranu bogatu vitaminima i mineralima, provjetravanje prostorija u kojim se boravi. U slučaju povišene tjelesne temperature, bolova u mišićima ili glavobolje mogu se koristiti lijekovi iz grupe antireumatika kao što su: paracetamol, ibuprofen, deksketoprofen (npr. Dolorex®). Većina ovih lijekova je sigurna za primjenu i mogu se kupiti u apotekama bez ljekarskog recepta.

Kod pojave produktivnog kašlja, odnosno kašlja praćenog iskašljavanjem sekreta od koristi mogu biti lijekovi iz grupe mukolitika – lijekovi koji razrjeđuju sekret te olakšavaju njegovo izbacivanje iz bronha (npr. Bronchobos®).

Hronični bronhitis

Hronični bronhitis je hronična upala bronha obilježena kašljem i iskašljavanjem, veći broj dana u godini, najmanje tri mjeseca godišnje tokom dvije uzastopne godine. Hronični bronhitis je jedna od najčešćih bolesti u ljudskoj populaciji a posebno u osoba starijih od 40 godina.
U nastanku bolesti važnu ulogu imaju vanjski i unutrašnji faktori. Od vanjskih su najvažniji pušenje, onečišćenje zraka, infekcije itd. Unutarnji su faktori su naslijeđena ili stečena slabost mukocilijarnog aparata (prirodnog mehanizma koji čisti disajne puteve), pojačana osjetljivost na respiratorne nadražljivce (iritanse). Kod jednog broja osoba uzrok hroničnog bronhitisa ostaje nepoznat.
Virusi i bakterije imaju značajniju ulogu u fazama pogoršanja bolesti nego u njenoj pojavi.

Simptomi hroničnog bronhitisa

Najčešći simptom hroničnog bronhitisa jeste kašalj s iskašljavanjem sluzavog, gnojnog do sukrvavog iskašljaja. U početku bolesti kašalj se javlja pretežno ujutro, iskašljaj je bistar, a s napredovanjem bolesti kašalj postaje intenzivniji, učestaliji, gotovo uvijek prisutan.
Početni oblik hroničnog bronhitisa je izlječiv a posebno ako je poznat uzrok te se on otkloni, npr. osoba prestane pušiti. Napredovanjem bolesti javlja se zaduha (otežano disanje), najprije pri naporu, kasnije i u mirovanju. Otežano disanje, posebno u uznapredovaloj fazi bolesti ograničava svakodnevne aktivnosti oboljelog, do najtežeg oblika a to je vezanost za krevet i dugotrajnu kiseoničku potporu.

Liječenje hroničnog bronhitisa

Liječenje hroničnog bronhitisa za razliku od akutnog bronhitisa zahtijeva posjetu ljekaru i primjenu specifične terapije. Specifičnu terapiju najčešće propisuje specijalista – pulmolog.
Važno je uzimati redovno terapiju i na odgovorajući način, posebno ako se terapija uzima u obliku inhalera („pumpica“).
Pored specifične terapije od velike je važnosti prestanak pušenja, pravila ishrana, održavanje odgovarajuće tjelesne težine, izbjegavanje prostora sa zagađenim vazduhom, boravak u prirodi – mjestu bez iritanasa koji pogoduju nastanku i održavanju upale.

Facebook komentari