Brusnica kao odličan izvor antioksidanata

Brusnica ne samo da ima prirodno niske nivoe masti, već je i bogata snažnim hranjivim tvarima. Jedna šoljica cijelih svježih bobica sadrži 81 gram kalija, 12.6 miligrama vitamina C (20 posto dnevne vrijednosti) i 34 mikrograma beta karotena – za samo 44 kalorije.

Brusnica je bogata antioksidantima, što može pomoći u borbi protiv raka i poboljšati nivoe holesterola. Osim toga, može pomoći u borbi protiv zubnih šupljina. Nedavno istraživanje pokazalo je da je vodeća bakterija odgovorna za raspadanje zuba bila oslabljena kad je izložena antioksidantima brusnice.

Mnogi brusnicu nazivaju superhranom iz dobrog razloga jer ima razne zdravstvene prednosti.

U jednoj studiji se dokazalo da od 20 zajedničkih plodova, brusnica ima najveće nivoe fenola, vrstu antioksidanta.  Studije su pokazale da brusnice imaju antiupalne koristi, štite od bolesti jetre, pomažu kod manjeg krvnog pritiska, boljeg vida i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

Brusnice su sigurne za jelo, što ne znači da ne postoje neki izuzeci:

Ako pijete puno soka od brusnice, postoji mogućnost pojave bubrežnog kamenca.

Neki mogući efekti konzumiranja previše brusnica uključuju uznemiren želudac, povraćanje i dijareju. Zato, kao i i kod svake druge hrane, važno je ne pretjerivati.

Facebook komentari