Četiri razloga da jedete rukolu!

Rukola je zeleno lisnato povrće porijeklom iz mediteranske regije i pripada porodici biljaka koja uključuje brokulu, karfiol, kelj i repu. Kao i ostalo lisnato povrće, rukola sadrži visok udio hranjivih tvari i nizak udio kalorija i masti. Jedna šoljica sirove rukole ima samo pet kalorija (kCal) i gotovo nimalo masti. 

Navodimo vam pet razloga zbog kojih bi rukola što češće trebala biti sastavni dio vaših obroka.

Smanjuje rizik od raka

Rukola sadrži korisne biljne spojeve koji pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnih procesa i upala. To pomaže u sprečavanju nastanka raka i oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Također, sadrži i rijedak spoj – erucin, koji se pokazao korisnim u primarnoj ili komplementarnoj prevenciji raka.

Sadrži nekoliko važnih hranjivih tvari

Rukola je bogata sa nekoliko ključnih hranjivih tvari potrebnih za održavanje zdravih kostiju, zuba, očiju i normalne funkcije imunološkog sistema. Također, odličan je izvor esencijalnih minerala, poput kalcija i kalija. Rukola podržava normalnu imunološku funkciju jer sadrži vitamin C, folate (vitamin B9), pre-vitamin A i beta-karoten. Beta-karoten je karotenoidni pigment koji je važan za normalno zdravlje očiju i dobar noćni vid.

Ima nizak sadržaj oksalata

Lisnato povrće i orašasti plodovi ponekad sadrže oksalate koji se smatraju antinutrijentima ukoliko blokiraju apsorpciju minerala. Također, mogu uzrokovati bubrežne kamence, pa čak i simptome artritisa. Bademi, špinat, kivi i čokolada neke su od namirnica bogatih oksalatima. Svježa rukola sadrži malo oksalata pa je tijelu lakše apsorbirati ključne ostale hranjive tvari koje sadrži.

Izvrsnog je okusa

Dodavanjem rukole jelu povećava se njegova nutritivna vrijednost, ali i okus! Rukola se može koristiti i za topla i za hladna jela, a možete je odlično uklopiti u svoju omiljenu salatu.

Facebook komentari