CISTE NA JAJNICIMA I ŠTA ČINE ORGANIZMU?

Rijetke su žene koje se nisu suočile s problemom pojave ciste na jajnicima. U najvećem broju slučajeva, ciste su bezopasne i nestanu same od sebe. No, znate li da ciste na jajnicima mogu utjecati na vaš orgaanizam?Pojava mučnine.
Naime, istraživanja su pokazala da ciste na jajnicima vrlo često imitiraju rane znakove trudnoće. To je, zapravo, posljedica uticaja cisti na hormonsku ravnotežu u tijelu.

Probava i odlazak u toalet

Ciste utiču i na probavu, a to se dešava kada cista na jajnicima naraste do te mjere da vrši pritisak na crijeva i mokraćnu bešiku. Tijelo vas putem bola pokušava obavijestiti da postoji neka smetnja.

Češće mokrenje

Velike ciste pritisnu mokraćnu bešiku čime se smanjuje njena mogućnost zadržavanja urina. Problem se pogoršava kako cista raste.

Problemi s disanjem

U ovim slučajevima, cista je narasla do te mjere da vrši pritisak na dijafragmu i tako prouzrokuje probleme s disanjem.

Smetnje u ciklusu

Ciste su na jajnicima i samim time ometaju menstrualni ciklus. Mogu uzrokavati jače krvarenje, neredovan ciklus – kraći ili duži, u ovisnosti od organizma žene.

Ometanje začeća

Ciste koje puknu naprave štetu na jajnicima, a u nekim slučajevima izazovu i druge komplikacije. Ponekad je potrebna hirurška intervencija.

Bolan odnos

Vrlo česta posljedica postojanja ciste na jajnicima je bol prilikom seksualnog odnosa. Ciste, kao strana tijela, pritišću susjedne organe ili tkiva čime prouzrokuju bol.

Bol u leđima

Ovo je neminovna posljedica postojanja ciste, posebno ako žena ima ekstremno velike ciste i višak kilograma.

Osjetljive grudi

Ne dešava se baš često, ali ciste ponekad prouzrokuju osjetljivost koja može prerasti i u bol u predjelu grudi.

Nadutost

Najraniji znak da možda imate ciste na jajnicima.

Facebook komentari