“Clean bulking” i njegove prednosti

Iako ljudi češće žele smršati postoje i oni koji žele dobiti na težini radi veličine mišića i snage. “Clean bulking“ je vrsta dijete koja služi za postizanje tog cilja.

Generalno, „bulking“  je plan ishrane u kojem jedete više kalorija nego što ih trošite. Kombinuje se sa treningom visokog intenziteta da bi se poboljšali mišići i jačala snaga. Bez intenzivnog treninga ovaj vid ishrane će voditi ka dobijanju kilograma bez stvaranja mišićne mase.

Kada pratite „clean bulking“ dijetu regulišete nivo kalorija da biste prevenirali stvaranje prekomjernih naslaga masti. Ishrana se bazira na minimalnom unosu prerađene hrane. Prvi korak u ovoj metodi je unošenje kalorija koje trebate da biste održali postojeću težinu. Nakon toga dodajete od 10 do 20 posto kalorija više. Morate osigurati dnevni unos proteina po svojoj težini da biste podržali gradnju mišića. Ostatak dnevnih kalorija se sastoji od ugljikohidrata i masti, što zavisi od krajnjeg cilja kojeg ste si postavili.

S obzirom da „clean bulking“ omogućava veću kontrolu unosa kalorija od ostalih metoda, obično je skloniji prevenciji prevelike koncentracije masti u tijelu. Imajte na umu da je održavanje viška kalorija individualno. Važno je znati prednosti i posljedice prije ulaska u ovu metodu ishrane.

S obzirom da je režim „clean bulking“ ishrane sastavljen od čitavih namirnica, sadržaj nutrijenata je zdraviji od drugih strategija za održavanje težine. Ovaj vid ishrane sadrži visoke nivoe vitamina, minerala, fitonutrijenata i vlakana.

Fitonutrijenti su sastojci povezani sa antiupalnim efektima, dok je ishrana sa vlaknima povezana sa dobrim zdravljem probave i smanjenim rizikom za neke bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, srčane bolesti i rak.

Facebook komentari