Crni čaj može jačati vitalnost organizma 

Istraživači navode da svakodnevno ispijanje crnog čaja može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od smrtnosti. Kažu da je to zato što polifenoli koji se nalaze u čaju mogu djelovati kao antioksidansi koji reduciraju oksidativna oštećenja stanica u tijelu.

Stručnjaci podsjećaju da postoje i druge namirnice koje sadrže polifenole, uključujući razne biljne začine, kakao, orašaste plodove i sjemenke. Ljudi koji svakodnevno piju crni čaj mogu nadživjeti svoje vršnjake koji ne piju čaj, tvrdi se u novoj studiji koju je sproveo britanski Nacionalni institut za zdravlje. Istraživači kažu da je rizik od smrtnosti od svih uzroka bio 9 do 13 posto manji među osobama koje konzumiraju najmanje dvije šolje čaja dnevno.

Istraživači su analizirali podatke o pola miliona muškaraca i žena, starosti od 40 do 69 godina, koji su ispunili osnovni upitnik između 2006. i 2010. godine. Oko 85 posto učesnika je izjavilo da redovno pije čaj. Od njih, 89 posto je navelo da pije crni čaj. Jačina čaja i veličina porcije nisu procjenjivani.

Istraživači su rekli da su prednosti svakodnevnog pijenja čaja uočene bez obzira:

  1. da li su učesnici dodatno konzumirali i kafu,
  2. dodali mlijeko ili šećer u čaj,
  3. na temperaturu čaja,
  4. ili genetske varijante (konzumenata) povezane s metabolizmom kofeina.

Autori studije sugeriraju da se i nešto veće količine čaja (od navedenih prosječnih) mogu uklopiti u okvir zdrave prehrane.

Polifenoli u čaju mogu pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja u našim stanicama i pomoći u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti (kardiovaskularne bolesti i dijabetes). Polifenoli mogu djelovati i kao protivupalni agensi, što bi moglo pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i artritisa.

Stručnjaci kažu da napici kao što su kafa i čaj mogu predstavljati najvažniji izvor antioksidanata u ishrani.

Facebook komentari