Da li je aluminijum krivac za Alzheimerovu bolest?

Časopis Journal of Alzheimer’s Disease objavio je studiju koju su proveli istraživači iz Engleske koji su željeli ispitati kako izloženost aluminijumu može uticati na predispozicije za bolesti povezane sa demencijom, poput Alzheimerove bolesti.

Istraživači su analizirali prisustvo aluminijuma u mozgu donora sa porodičnom historijom Alzheimerove bolesti. Otkrili su da je aluminijum prisutan u istim dijelovima mozga kao i neki specifični proteini koji se pojavljuju u ranim fazama Alzheimerove bolesti. Studija je također otkrila da bi sam aluminijum mogao imati ulogu u stvaranju depozita pomenutih proteina i plakova koji prethode nastanku Alzheimerove bolesti.

No, iz svega toga uslijedilo je još jedno otkriće koje ukazuje na to da aluminijum možda nije glavni krivac za Alzheimerovu bolest i demenciju. Moguće objašnjenje veze između demencije i aluminijuma je da se s godinama smanjuje sposobnost bubrega za filtriranje aluminijuma iz tijela, što može dovesti do nakupljanja aluminijuma u mozgu.

Prethodna istraživanja su pokazala da je svakodnevna izloženost aluminijumu, u proizvodima poput dezodoransa, povezana sa neurodegenerativnim bolestima i oblicima demencije kao što je Alzheimerova bolest.

Facebook komentari