Kafa i nije tako loša za naše zdravlje

U studijama su naučnici posmatrali 20,000 individualaca koji su unosili minimalno 4 šoljice kafe dnevno. Ove osobe su imale 64 posto manji rizik od preuranjene smrti.

Smanjenje rizika je mnogo veći kod osoba iznad 45 godina, kojima se predlaže konzumacija kafe. Kafa može smanjiti rizik za mnoge bolesti kao što su dijabetes tipa 2, bolesti jetre, kolorektalnog raka, te Alchajmera i raka kože.

– Kafa je puna antioksidanata. Mnogi se nalaze u zrnu kafe dok se ostali stvore postupkom prženja. Njen sastav se povezuje sa pozitivnim efektom u smanjivanju više bolesti. Kao veza u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, funkciju jetre i smanjenih hroničnih upala, ovi sastojci nižu pozitivne efekte kafe – kaže profesor preventivne medicine Wendy Setiawan.

– Dok se konzumiranje kafe smatra zdravim za mnoge, neke osobe bi je trebale piti sa oprezom. Trudnice bi trebale smanjiti unos kafe pune kofeina. Konzumiranjem jedne i po šolje kafe na dan ne povećava rizik za pobačaj i rani porođaj. Međutim, podaci su kontradiktorni s obzirom da većina žena konzumira više od te količine. Nedovoljno je dokaza da bi se donosili bilo kakvi zaključci efekta kofeina na rast fetusa – navodi dr. Joseph Wax, čelnik Američkog koledža akušerstva i ginekologije.

– Ako imate srčane smetnje, trebali biste ograničiti unos kafe jer ona može pogoršati i povećati puls. Oni sa poremećenim otkucajima srca ili hipertenzijom trebaju smanjiti unos kafe na jednu ili dvije šoljice dnevno. Imajte na umu da i kafa bez kofeina može sadržavati kofein. Jedna šolja kuhane kafe ima oko 75 do 165 miligrama kofeina, gdje kafa bez kofeina sadrži od 2 do 7 miligrama – smatra američki ljekar Vince Bufalin.

Ako konzumirate kafu trebali biste obratiti pažnju na unos mlijeka i šećera. Osobe sa povišenim holesterolom bi trebale odabrati filtriranu kafu (nefiltrirana kafa može sadržati cafestol i kahweol koji doprinose povećanju nivoa holesterola kod nekih osoba). Prije spavanja nije poželjno piti kafu jer može dovesti do nesanice.

Facebook komentari