Da li je kisela voda loša za zdravlje?

Biti hidriran je esencijalno za funkcije tijela kao što su regulacija temperature, prenos nutrijenata i izbacivanje otpada. Voda se čak ponaša i kao lubrikant i „amortizer“ za zglobove.

Šta ako možemo ubaciti kiselu vodu kao opciju za poboljšanje zdravlja? Kisela voda se pravi infuzijom vode sa ugljen dioksidom. Ovo proizvodi ugljičnu kiselinu sa slabom kiselom pH vrijednosti između 3 i 4. Osjećaj koji dobijamo u ustima nakon što popijemo kiselu vodu je hemijska aktivacija receptora boli na jeziku koji odgovaraju na kiselinu, dajući joj „morski“ ukus. Problem koji nastaje je da kiselina u piću može štetiti našim zubima.

Vanjski dio zuba, zubna caklina, je najjače tkivo u tijelu. Napravljeno je od minerala koji se zove hidroksiapatit koji sadrži kalcij i fosfat. Sluz je pretežno napravljena od vode ali sadrži i dijelove kalcija i fosfata. Obično postoji ravnoteža između minerala zuba i minerala u sluzi. Usta i sluz imaju pH vrijednost između 6 i 7, međutim, kada padne ispod 5.5, molekule kalcija i fosfata se pomjeraju iz zuba u sluz. Ovo se dešava zbog ugljične kiseline u gaziranim pićima.

Ova demineralizacija stvara sitne pore u mineralima zuba i caklina počinje da se raspada. Početno, pore su mikroskopske, te se i dalje mogu popuniti sa kalcijom i fosfatom. Kad dođe do velike količine nedostatka ovih minerala, pore se ne mogu popuniti, te je tkivo zuba u potpunosti neizlječivo.

Ako često pijemo gazirana pića, više minerala se razlaže, te je veći rizik za eroziju zuba. Stoga, iako je kisela voda bolja za zube od drugih gaziranih pića, voda je najbolji izvor.

Facebook komentari