Da li je moguće biti alergičan na anesteziju

Alergijska reakcija tokom primanja anestezije može se dogoditi, ali nije baš uobičajena pojava. Procjenjuje se da 1 od 10.000 osoba koje prime anesteziju imaju alergijsku reakciju tokom operacije.

Ali čak i ako imate alergijsku reakciju na anesteziju, dugotrajni problemi su rijetki jer su anesteziolozi obučeni da brzo prepoznaju znakove.

Alergijske reakcije na anestetičke agense često uzrokuju neuromuskularni blokirajući agensi (NMBAs). To su lijekovi koji spriječavaju pomjeranje mišića. Ljudi, također, mogu imati alergijske reakcije na druge lijekove koji se koriste tokom procesa anestezije, uključujući antibiotike i antiseptike. Većina reakcija se javlja za vrijeme opće anestezije. One su manje uobičajene u odnosu na druge vrste anestezije, uključujući:

– Lokalnu anesteziju, koja uključuje ubrizgavanje lijekova u kožu

– Epiduralnu anesteziju, koja uključuje ubrizgavanje nutrijenata u prostor oko kičme

– Sedativa, koji pacijenta čine pospanim, a da ne izgubi svijest.

Ponekad ljudi imaju reakcije na anesteziju koje nisu povezane sa alergijom. Reakcije koje se najčešće pojavljuju su maligna hipertermija i nedostatak pseudoholinesteraze.

Simptomi prave alergijske reakcije na anesteziju slični su simptomima drugih alergijskih reakcija. U rijetkim slučajevima javlja se i anafilaksa koja može biti opasna po život.

Facebook komentari