Da li je sigurna konzumacija sirovog mlijeka protiv alergije i astme

Niža učestalost alergija je povezana sa sirovim mlijekom. Druga strana je da može skrivati smrtonosnu bakteriju.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je upozorio da konzumiranjem sirovog mlijeka možemo proizvesti bakteriju koja ima potencijal za uzrokovanje bolesti i smrti.

Pasterizacija je jedini proces zagrijavanja mlijeka koji ubija bakterije i osigurava da je mlijeko sigurno za piti. S druge strane naučne studije povezuju sirovo mlijeko sniženjem alergija i astme.

Sirovo mlijeko tokom djetinjstva

Georg Loss sa univeziteta Bazel u Švicarskoj je sa svojim kolegama iz čitave Evrope proveo studiju kod djece između 6 i 12 godina. Pokazalo se da su se alergije i astme umanjile konzumiranjem sirovog mlijeka pod uslovom da su konzumirali mlijeko prije prve godine svakodnevno. Nije bilo učinkovitosti sirovog mlijeka na astmu.

Svi pozitivni učinci se gube ako se mlijeko prokuha zbog ubijanja bakterija.

Alergije kod odraslih

Naučnici na Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) su pokazali kroz studiju da je rizik od dobivanja alergije tokom života smanjen kod ljudi koji su odrasli na farmi i pili sirovo mlijeko. To nije uticalo na bolest astme. Ovo nije dovoljno da zaključimo da li samo sirovo mlijeko utiče na smanjen rizik od alergije jer su studije bile isključivo u jednoj sredini.

Sirovo mlijeko: Da ili ne?

25 miliona u Americi boluje od astme dok njih skoro 50 ima probleme sa alergijama. Da li sirovo mlijeko može pomoći sljedećim generacijama u riješavanju ovog problema?

– Sa trenutnim znanjem koje imamo, konzumacija sirovog mlijeka nije preporučljiva zato što može sadržati patogene- upozorava Loss sa svojim kolegama.

Umjesto toga tim se nada ” da razumijevanjem mehanizama i njihovog procesa ćemo bolje razumjeti efekat mlijeka sa farmi i razviti sigurnu formulu”.

Prema preporukama CDC-a poželjno je izuzimanje sirovog mlijeka iz ishrane čitave porodice. Provode se studije da se dođe do zaključka zašto je samo sirovo mlijeko dobro za prevenciju alergije i astme i iako je ono stvar izbora, čekati na sigurnu alternativu je najbolja opcija.

Facebook komentari