Da li je sigurno konzumirati mikoproteine

Mikoprotein je zamjenski proizvod koji je dostupan u raznim oblicima kao što su kotleti i pljeskavice. Administracija za hranu i lijekove (FDA) priznala je da je, u kategoriji hrane, ovaj proizvod siguran. Međutim, niz studija pokazuje da je primarni sastojak koji se koristi za proizvodnju mikoproteina potencijalni alergen i može izazvati opasne reakcije ako se konzumira.

Mikoprotein je protein napravljen od plijesni Fusarium venenatum, prirodno prisutnih gljivica. Da bi se stvorio mikoprotein, proizvođači fermentiraju spore gljivica sa glukozom i drugim hranjivim tvarima. Postupak fermentacije sličan je onome za proizvodnju piva. To rezultira miješavinom tijesta koje je bogato mesom i vlaknima, te ima visoke količine proteina.

Prema izvoru iz 2019.godine, mikoprotein je hranjivi izvor proteina, ima visok sadržaj vlakana, niske nivoe natrija, šećera, holesterola i masti. Bogat je esencijalnim aminokiselinama i ima nizak ugljični i vodeni otisak, u poređenju sa piletinom i govedinom.

Dostupni su i vegetarijanski mikoproteinski proizvodi. Neki mikoproteinski proizvodi znaju imati male količine proteina od jaja ili mlijeka (dodaje se kako bi se povećala tekstura), tako da nisu veganski. Međutim, ostali proizvodi su potpuno vegan i ne sadrže jaja ili mlijeko.

U Centru za nauku u javnom interesu navodi se niz studija od 1977. do 2018.godine , koji pokazuju da je gljivični sastojak koji se koristi za proizvodnju mikoproteina allergen. Nekoliko studija ukazuju na opasne reakcije na mikoprotein, uključujući mučninu, povraćanje i proljev.

Facebook komentari