Da li je sigurno vježbanje tokom trudnoće

Ako ste bili fizički aktivni prije trudnoće, možete nastaviti aktivnost u moderaciji. Nemojte pokušavati trenirati prijašnjim intenzitetom. Umjesto toga, fokusirajte se na stvari koje vam odgovaraju i u kojima vam je ugodno. Ako niste vježbali redovno prije trudnoće, možete sigurno početi sa treningom, uz savjete vašeg ginekologa, ali ne i početi sa treningom jačeg intenziteta. Šetnje se smatraju sigurnim načinom za početak vježbanja kada ste trudni.

Vježbanje može biti štetno ako imate stanja kao što su krvarenje, nisku posteljicu, povećani rizik za pobačaj, oslabljeni cerviks ili prethodne prijevremene porođaje.

Većina vježbi je sigurna tokom trudnoće ako ih obavljate sa oprezom i ne pretjerujete. Najsigurnije i produktivne vježbe uključuju plivanje i brzo hodanje. Ostale aktivnosti kao što su trčanje se rade srednjim intenzitetom, posebno ako ste ih radili prije trudnoće. Trebali biste birati vježbe ili aktivnosti koje ne zahtjevaju odličnu ravnotežu ili koordinaciju, posebno u poodmakloj trudnoći.

Postoje određene aktivnosti koje mogu biti štetne ako se obavljaju tokom trudnoće kao što su držanje daha tokom bilo koje aktivnosti, skijanje, kontaktni sportovi (košarka i odbojka), aktivnosti koje zahtjevaju veći intenzitet trčanja, skakanja, te treniranje u vlažnom i toplim uvjetima.

Vježbanje tokom trudnoće bi trebalo da ojača i održi kondiciju mišića. Uvijek počnite sa zagrijavanjem i istezanjem. Uključite bar 15 minuta kardio aktivnosti. Mjerite srčani ritam kad vam je najjači intenzitet vježbanja. U konačnici nikada nemojte vježbati do trenutka kad ste iscrpljeni.

Fizičke promjene tokom trudnoće zahtjevaju veće potrebe za tijelo i bebu, kao što su više kisika i energije. Hormoni koje proizvodi trudnoća uzrokuju da, ligamenti koji podržavaju zglobove se istežu, povećavajući rizik za povrede. Dodatna težina može postaviti stres na zglobove i mišiće, što čini lakšim da izgubite ravnotežu.

Facebook komentari