Da li je sušeno voće stvarno dobro za zdravlje?

Sušeno voće je ukusna grickalica kojoj malo koja osoba zna odoliti. Međutim, ovaj „slatkiš“ može imati i nuspojave. Kao i svježe voće, dehidrirani oblici vitamina su antioksidanti. Sušeno voće je inače bogato vitaminima i mineralima, te prirodnim šećerima. Zbog manjka vlažnosti, sadržaj je koncentrovaniji. Bogato vlaknima, sušeno voće može izazvati grčeve i nadimanje, posebno ako ih obično ne jedete često.

U sastavu ima više šećera, stoga i više kalorija. Čak i nezaslađeno voće (koje se više preporučuje), ima šećere koji nisu uvijek lagani za probavu.

Sulfiti (uobičajeni prezervativi) mogu uzrokovati dijareju i glavobolju kod osoba koje su osjetljivije. Kada ih jedemo pravilno i u normalnim količinama, ove grickalice nam mogu pomoći da izbjegnemo manje nutritivne grickalice.

Jedite ih pravilno

Pijte vodu – Vlakna pomažu pri pražnjenju crijeva, ali ako ste dehidrirani, uzet će svu tekućinu koju imate u sebi. Rezultat se iskazuje kroz konstipaciju (zatvor).

Više porcija – Koristite nekoliko plastičnih vrećica ili kutijica da razdvojite grickalice u manje obroke.

Dodajte protein – Kada spojite ovu grickalicu sa proteinom ili izvorom masti, kao što su orasi ili grčki jogurt, postajemo sitiji, što nas ne tjera da prelazimo preporučenu dozu.

Facebook komentari