Da li je trčanje u toku trudnoće sigurno?

Trčanje je vježbanje sa visokim intenzitetom, stoga, prirodno je da budete oprezni s tim da li da nastavite sa trčanjem tokom trudnoće.

Istina je da je trčanje generalno zdravo tokom trudnoće. Trčanje ne uzrokuje pobačaj, niti šteti bebi.  

Ako niste vježbali prije trudnoće, unosom nekih oblika fizičke aktivnosti u svakodnevnicu možete doprinijeti zdravlju. Međutim, trudnoća nije vrijeme da budete početnik za trčanje. Tijelo već radi jače i prolazi kroz mnogo promjena. Početi sa intenzivnim vježbanjem dodaje više stresa tijelu, što nije idealno. Umjesto toga, uvrstite laganije vježbe (hodanje, joga ili aeorbik). Da bi razvili rutinu, počnite polako i postepeno povećavajte dužinu i intenzitet vježbi (naprimjer, hodajte 5 minuta na dan, pa povećavajte na 10, 20 i 30 minuta).

Iako je trudnoća predivno iskustvo za svaku ženu, uzrokuje haos u tijelu. Suočavate se sa mučninom, promjenama raspoloženja, dobitkom težine i gubitkom koncentracije. Kada ste aktivni tokom trudnoće, i fizičke i mentalne sposobnosti vam se poboljšavaju. Prema američkom koledžu za ginekologiju i akušerstvo (ACOG), trudnice bi trebale imati oko 150 minuta aerobičkih aktivnosti srednjeg intenziteta svake sedmice. Ove vježbe podižu srčani ritam i proizvode znojenje, kao što je i slučaj kod trčanja. Ako ste bili fizički aktivni prije trudnoće, ne biste trebali imati nekih većih poteškoća u trudnoći za održavanje aktivnosti.

Vježbanje tokom trudnoće olakšava konstipaciju, bol u leđima, mučninu i unaprijeđuje zdravu težinu. Pored toga i smanjuje rizik od dobivanja gestacionalnog dijabetesa i preeklampsije. Kao dodatak, povećava proizvodnju hormona endorfina., hormona koji podiže raspoloženje.

Iako je trčanje odličan način da ostanete aktivni, možete naići na prepreke. Trudnoća mijenja tijelo, uzrokujući promjene u centru gravitacije i balansiranju težine, tako da postoji rizik od padanja. Da bi se to preventiralo, koristite staze koje su ravne.

U drugom i trećem tromjesečju počinju problemi sa pokretima stomaka, s obzirom da beba raste. Međutim, korištenjem trake za držanje stomaka možete smanjiti ove pokrete.

Budite oprezni sa zglobovima i ligamentima jer postaju slabiji tokom trudnoće. Ovo se dešava zato što tijelo proizvodi hormone relaksina koji opuštaju ligamente u karlici zbog pripreme za porođaj. U zavisnosti od okolnosti, kako se približavate terminu poroda, trebat ćete da prestanete sa trčanjem. S tim, postoje i znakovi koji upućuju da ne biste trebali više trčati (glavobolje, bol u grudima, slabost mišića, vaginalno krvarenje ili amniotsko izlivanje tekućina).

Facebook komentari