Da li je zdravo jesti sushi

Sushi ima titulu zdravog obroka. Tradicionalni sushi ima sve što je potrebno našem tijelu – punjen je svježom ribom, umotan u tanke listove morske trave i serviran u finim malim rolnama.

Jedan od najvećih problema sa sushijem je kontrola porcije. Iako možda izgleda kompaktno, sushi može imati dosta kalorija – jedna rolna sushija izrezana na šest do devet komada može imati više od 500 kalorija. Većina tih kalorija dolazi iz ljepljive bijele riže koja drži svitak zajedno. Sushi se obično proizvodi dodavanjem sirćeta ili šećera, koji joj daje više kalorija.

Sastojci su najveći odlučujući faktori u tome da li je sushi je zdrav. Riba je obično niskokalorična, bogata proteinima i upakovana u snažne hranjive tvari poput omega 3 masnih kiselina. Uključuje kuhano i svježe povrće, bogato vlaknima.

Umaci mogu brzo podići nivoe natrija i masti u sushiju. Začinjena majoneza je “vrlo koncentrovan izvor” masti i kalorija. Kada je u pitanju umak od soje, čak i kašičica sa smanjenim nivoima natrija može imati 575 mg natrija ( prelazi oko 25 posto preporučenog dnevnog unosa). Neki su začini, s druge strane, puni okusa i hranjivih tvari. Đumbir, popularan u svom ukiseljenom obliku koji prati sushi, ima antiupalne koristi.

Čak i ako niste zabrinuti za kilažu, naučnici kažu da bi ljubitelji sushija trebali biti oprezni kada je u pitanju sirova riba. Kada jedemo sirovu hranu postoji određeni rizik da obolimo od bakterija i parazita (jak miris ribe je velika crvena zastava da možda nije dovoljno svježa za jelo).

Još jedna zdravstvena briga, kada je riječ o sushiju je živa, metal koji se prirodno javlja u našem okruženju, ali se povećava zagađivanjem i zatim upija u većinu morskih plodova i školjki. Jedan od najlakših načina da smanjite rizik jeste miješanje vrsta sushija koje dobijete. Druga zaštitna mjera je odabir morskih plodova sa visokim nivoima omega masnih kiselina, ali niskim sadržajem žive, kao što su losos ili škampi.

Facebook komentari