Da li je zdravo spavati sa upaljenim svjetlom

Odluka da ugasimo svjetlo, ili ga ostavimo upaljenim tokom noći mogla bi utjecati na naše zdravlje. Svjetlost nas okružuje iz više izvora, uključujući svjetlost uličnih svjetiljki, televizora i plavog svjetla koje se emituje iz naših elektroničkih uređaja, poput mobitela, računara i tableta. Spavanje sa upaljenim svjetlom smatra se štetnim za dobar odmor tokom noći.

Izlaganje svjetlu tokom spavanja otežava da se postigne dublji san. Što više spavamo laganijim snom, narušavaju se moždane aktivnosti koje omogućavaju da dođemo do dubljih faza spavanja. Nedostatak dubokog sna također je povezan sa još nekim posljedicama po naše zdravlje.

Spavanje sa upaljenim svjetlom povezano je sa depresijom. Plavo svjetlo iz uređaja može imati najgore posljedice na raspoloženje. Nedostatak sna može uzrokovati vrtoglavicu i razdražljivost. Djeca koja ne spavaju dovoljno mogu biti hiperaktivna.

Manjak kvalitetnog sna dovodi do smanjenja koncentracije. To može biti posebno opasno ako vozite automobil ili upravljate određenim mašinama. Ako se svjetlo i dalje “miješa” u san na dugoročnom planu, mogli biste imati povećan rizik od pojave određenih hroničnih bolesti koje uključuju visoki krvni pritisak (hipertenziju), srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Spavanje sa upaljenim svjetlima može biti korisno ako pokušavate odrijemati tokom dana i ne želite pasti u duboki san. Međutim, ova tehnika i dalje narušava kvalitet sna. Noćna svjetla i drugi izvori svjetlosti mogu biti korisni za malu djecu koja se možda boje mraka. Kako djeca odrastaju, važno je početi ih učiti da ne spavaju sa upaljenim svjetlom, kako bi mogli bolje spavati. Generalno, rizici spavanja sa upaljenim svjetlom nadmašuju sve moguće prednosti.

Facebook komentari