Da li postoji ovisnost o ugljikohidratima

Ponekad je teško oduprijeti se prerađenoj hrani bogatoj ugljikohidratima koji sadrže visoko rafinisane šećere, soli i masti. Ugljikohidrati su primarni izvor energije tijela. Neki ugljikohidrati, kao što su voće, povrće i čitave žitarice su zdravi. Drugi ugljikohidrati mogu biti obrađeni i imati visoke količine soli, šećera i masti. Razna istraživanja provedena u vezi sa svojstvima ugljikohidrata pokazuju da mogu stvoriti ovisnost. 

Jedna velika studija otkrila je da jela sa ugljikohidratima stimulišu područja mozga koja su povezana sa žudnjom i nagradom. U studiji je dokazano da gojazni muškarci pokazuju veću aktivnost mozga i veću količinu gladi, nakon što su pojeli obrok bogat ugljikohidratima, u poređenju sa osobama koje su pojele niskokalorični obrok.

Neke studije tvrde da rafinisani ugljikohidrati u obliku fruktoze posjeduju ovisnička svojstva koja podsjećaju na alkohol. Fruktoza je šećer iz voća, povrća i meda. Studije su pokazale da, poput alkohola, fruktoza povećava inzulinski otpor te podiže nivoe masti u krvi. Također, fruktoza izaziva pojačan apetit i utječe na unos hrane kroz podsticanje takozvanog sistema užitka i nagrade, a ne temelji apetit na stvarnoj fizičkoj gladi ili potrebama za energijom. 

Facebook komentari