Da li postoji ovisnost o vježbanju?

Možemo pretpostaviti da, osoba koja ide svaki dan u teretanu je „ovisna“ o vježbanju. U stvarnosti, ovisnost o vježbanju je komplikovano stanje koje istraživači i dalje ne razumiju jasno.

Stanje je karakteristično po opsesivnoj ili kompulzivnoj potrebi za vježbanjem, koje dovodi do određivanja kvalitete života prema treningu. Kao primjer možemo navesti da ovisna osoba radije će otići na trening nego na vjenčanje svog prijatelja.

Ovisnici o vježbanju imaju veoma jake simptome i treniraju i s povredama, radije nego da odu kod doktora. Ključni simptomi ovisnosti o vježbanju obično uključuju:

– Osjećaj kompulzije da vježbate više ili da ne radite dovoljno

– Treniranje sa povredom

– Odsutnost sa važnih događaja radi vježbanja

– Povlačenje jakih simptoma ako prestanete sa vježbanjem.

Koliko je uobičajeno stanje varira od različitih oblika vježbanja. Procjenjuje se da oko 0.3 do 0.5 posto svjetske populacije imaju rizik za ovisnost o vježbanju. Jedna od stvari koja komplikuje situaciju jeste atletski paradoks. Profesionalni atletičari vježbaju više – vjerovatno i preskaču socijalne događaje radi treninga.

Ovisnost o vježbanju je povezano sa poremećajima ishrane, gdje je „pretjerano vježbanje“ dio kriterija za bulimiju i anoreksiju. Ovo se dešava jer osobe koje traže način da izgube kilograme, znaju da se okrenu ovom obliku ovisnosti.

Trenutni tretmani za liječenje ovog sindroma uključuju kognitivne terapije ponašanja. Kad su u pitanju liječenja, veoma je važno odrediti da li je ovisnost o vježbanju primarno stanje, ili simptom nečega drugog. Ako je simptom nekog drugog stanja, liječenje te bolesti bi trebao biti prioritet.

Facebook komentari