Da li se bol nalazi u tijelu ili umu?

Istraživanja pokazuju kako mozak ima sposobnost da svojim preciznim i jedinstvenim mehanizmima smanji subjektivni osjećaj bola. Ovaj proces poznat je kao „modulacija boli“, odnosno proces koji pomaže da u pojedinim situacijama naš um prevaziđe intenzitet bola pri određenoj povredi, što znači da tijelo osjeća bol manju nego što je to u stvarnosti.

Koliko puta se desilo da nakon rada u vrtu primijetite veliku posjekotinu koju niste osjetili, ili primjerice, vojnik koji je pogođen metkom i ne osjeti toliku bol do dolaska u bolnicu, gdje je na sigurnom. U takvim situacijama tijelo je prepustilo umu da prevlada i nastojalo je održati toleranciju na bol, u zavisnosti od intenziteta povrede.

Pozitivni osjećaji poput sigurnosti, smirenosti i povezanosti sa drugima mogu smanjiti osjećaj boli, dok negativni osjećaji mogu stvoriti suprotan efekat.

Subjektivni osjećaj bola možemo da smanjimo uz pomoć uma te čak i ne osjetimo stvarnu jačinu bola koji je uzrokovan nekom povredom. U konačnici, treba znati da bol dolazi iz mozga, tačnije iz centra za bol u velikom mozgu –  talamusa.

Facebook komentari