Da li se trebamo brinuti oko noćnog znojenja

Veoma često možemo čuti za pojavu noćnog znojenja. U pojedinim situacijama se možemo znojiti manje ili više, što zavisi od temperature sobe, a ponekad i od vrste hrane koju smo pojeli pred spavanje. Međutim, ako se znojimo u tolikoj mjeri da se redovno budimo sa mokrom pidžamom i posteljinom, to bi moglo upućivati na neki zdravstveni problem. 

Neki od uzroka noćnog znojenja: 

Apneja u snu – Apneja u snu je stanje koje uzrokuje prestanak disanja tokom spavanja, obično više puta tokom noći. Ako patite od apneje u snu, možete se osjećati umorno tokom dana, često se buditi ili se buditi boreći se za dah. Apneja u snu može imati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi kao što je povećani rizik za astmu i srčane probleme.

Infekcije –  Neke ozbiljne infekcije mogu uzrokovati i noćno znojenje, uključujući tuberkulozu (zarazna infekcija koja obično utječe na pluća), endokarditis (infekcija unutrašnjeg sloja srca), osteomijelitis (infekcija kostiju), brucelozu (bolest uzrokovana bakterijom kojom se čovjek zarazi u kontaktu sa zaraženom životinjom ili produktima zaražene životinje) i određene bolesti koje prenose krpelji. 

Nervni poremećaji – U rijetkim slučajevima, noćno znojenje može se pojaviti kao simptom određenih poremećaja nervnog sistema, bilo da je riječ o anksioznosti, depresiji ili nekim drugim poremećajima raspoloženja, ali se može pojaviti i kao jedan od simptoma srčanog i moždanog udara. Pojava noćnog znojenja, uz pojavu drugih simptoma, može upućivati na oboljenja mokraćnog ili probavnog sistema. Obavezno je potražiti ljekarsku pomoć u slučaju pojave dugotrajnog noćnog znojenja ili noćnog znojenja koje je povezano sa drugim simptomima. 

Facebook komentari