Da li se trebamo brinuti oko noćnog znojenja

Veoma često možemo čuti za pojavu noćnog znojenja. Možemo se znojiti malo ili puno, što zavisi od temperature sobe ili čak onoga što smo pojeli prije spavanja. Međutim, ako se znojimo toliko da se redovno budimo sa mokrom pidžamom i posteljinom, to bi mogao biti problem.

Noćno znojenje se može pojaviti iz više razloga, a većina njih nije previše ozbiljna. Međutim, u nekim slučajevima redovne epizode znojenja noću mogu pokazati na potencijalno ozbiljan zdravstveni problem.

Apneja u snu – Apneja u snu je stanje koje uzrokuje da prestanemo disati dok spavamo, obično više puta tokom noći. Ako bolujete od apneje u snu, možete se osjećati se umorno tokom dana, često se buditi ili se buditi boreći se za disanje. Apneja u snu može imati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi, kao što je povećani rizik za astmu i srčane probleme.

Infekcije –  Neke ozbiljne infekcije mogu uzrokovati i noćno znojenje, uključujući tuberkulozu (vrlo zarazna infekcija koja obično utječe na pluća), endokarditis, osteomijelitis, brucelozu i određene bolesti krpelja.

Nervni poremećaji – U rijetkim slučajevima, noćno znojenje može se pojaviti kao simptom određenih nervnih problema kao što su moždani udar, autonomna disrefleksija i autonomna neuropatija. Nervni problemi mogu uključiti mnoge simptome, ali neki zajednički pokazatelji su gubitak apetita ili drugi simptomi bolesti probavnog ili mokraćnog sistema, gubljenje svijesti, vrtoglavicu ili slabost u mišićima.

Facebook komentari