Da li stvarno trebamo detoksikaciju

Kao medicinski termin, detoksikacija znači izbacivanje otrova i nagomilanih toksina, kada su veće količine ušle s hranom u organizam ili kroz inhalaciju ili izloženost kože. Koristi se kad oblik otrovne supstance šteti tijelu toliko da sistemi detoksikacije ne mogu samostalno da ih izbace.

Sistem detoksikacije u tijelu koristi kožu (znoj i sebum), jetru i žuč, bubrege, pluća i limfatični sitem, kao i crijeva, da se riješi toksina.

Toksini mogu biti kako unutrašnjeg, tako i vanjskog izvora. Unutrašnji izvori uključuju nuspojave procesa, te otpad ćelija. Procesi razlaganja hrane za proizvodnju energije koriste kisik i kao rezultat, donose nestabilne molekule, poznate kao slobodni radikali. Ove se molekule moraju neutralizovati ili izbaciti da se ne bi nagomilavali nivoi toksina u tijelu.

Vanjski izvori toksina dolaze iz hrane i molekula rezultiranih iz pečenja, prženja hrane i grilovanja, kao i alkohola i aditiva iz prerađene hrane. Pored toga, postoje i dim duhana, izloženost zagađenoj okolini i lijekovi.

Nijedan detoks režim koji je kratkotrajan, može „izbrisati“ godine i godine efekata nepažljivog životnog stila. Ne postoje naučni dokazi koji pokazuju koristi komercijalnih detoks programa. Međutim, postoje dobre vijesti. Unutrašnji sistem detoksikacije, koji uključuje mnogobrojne organe i enzime koji su kodirani u DNA, rade ubrzano za preradu toksina.

Kada ne konzumiramo alkohol, puno čokolade ili pržene hrane nekoliko sedmica, smanjujemo količinu detoksikacije koju tijelo treba da preradi.

Pored 500 funkcija, jetrin metabolizam i detoksikacija bilo kojeg nutrijenta ili vanjskih toksina koji ulaze u tijelo, zavise od različitih izloženosti. Detoksikacija je proces od tri koraka. U prve dvije faze, ragradive masti se pretvaraju u vodorazgradive komponente. Treća faza vodi razgradive proizvode iz ćelija, kroz tijelo u obliku urina, znoja ili sebuma.

Unutrašnja proizvodnja toksina, kao što su slobodni radikali, se drži pod kontrolom od strane mehanizama koji uključuju gene napravljene za antioksidativne enzime. Enzimi igraju ključnu ulogu u detoksikaciji.

Suština je da je tijelo aparat koji radi samostalno na detoksikaciji, razlaganju i spajanju štetnih i značajnih nutrijenata i toksina u tijelu. Prerađivat će toksine, neovisno o tretmanima detoksikacije, ili prerađene hrane koju unosimo. Unosom zdravih sastojaka samo smanjujemo količinu koju tijelo treba da detoksikuje u organizmu.

Facebook komentari