Da li trebamo izbaciti ugljikohidrate da bismo gubili kilograme

Ako ste bili na nekom režimu ishrane, vjerovatno znate da je prvo pravilo kod gubljenja kilograma izbacivanje ugljikohidrata.

Ugljikohidrati nisu grupa koja je samostalna. Oni su određeni tip hranjivih sastojaka u nekoj skupini. Postoje i mnogobrojni oblici ugljikohidrata kao što je fruktoza (šećer u voću), laktoza (mliječni proizvodi), te amiloza i amilopektin. Nešto što je manje poznato, ali veoma korisno, je da su ugljikohidrati ustvari vlakna.

Ugljikohidrati obavljaju pet bitnih funkcija u tijelu :

Izvor energije – Glukoza koja se može pronaći u hrani bogatoj ugljikohidratima se koristi u ćelijama tijela koje prave molekule energije (ATP). Ove molekule se ponašaju kao gorivo za aktivnosti u tijelu. Tijelo može proizvoditi ATP iz drugih izvora, ali je glukoza najbolja opcija.

Energija koja se skladišti – Kada u hrani ima više glukoze nego što tijelu treba da trenutno napravi energiju, višak glukoze se pretvara u glikogen (koji se skladišti u jetri i mišićima). Kada su spremnici glikogena puni, ostatak glukoze se pretvara u molekule masti. Glikogen je esencijalan za zdravu funkciju jer se može lako pretvoriti u glukozu kod situacija gdje tijelo treba energiju, obično tokom vježbanja ili gladi. Kada konstantno jedemo više ugljikohidrata, tada završimo za viškom , koji se pretvara u masti. Moderacija je ključ.

Čuvaju protein mišića – Kada se premalo glukoze nalazi u krvotoku, tijelo pravi glukozu iz glikogena. Kada su spremnici glikogena istrošeni, tijelo razlaže protein u mišićima da bi napravilo potrebne količine glukoze. Vremenom, ovo može postati opasno za organizam i obično vodi do manjeg intenziteta snage i lošeg imuniteta.

Bitna uloga u zdravlju probave – Dok se većina sastojaka razlaže u glukozu, vlakna ostaju netaknuta. Proces probave vlakana omogućava energiju za „dobre“ bakterije u crijevima, što im dozvoljava da rade maksimalno u probavi ostalih nutrijenata. Razgradiva vlakna (voće, povrće, žitarice), uzrokuju da se voda povlači u crijeva kako se probavljaju, što pravi mekanu stolicu, čime je lakše pražnjenje. Nerazgradiva vlakna (mahunarke, čitave žitarice, orašasti plodovi) stimulišu pokrete, te održavaju crijeva.

Zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi – U zavisnosti od oblika ugljikohidrata, oni mogu ili koristiti našem tijelu ili ga u potpunosti oštetiti. Tokom probave, vlakna se vežu za žučne kiseline u crijevima i prolaze kroz tijelo – ovaj gubitak žučnih kiselina stimuliše tijelo da pravi više, proces u kojem se koristi holesterol koji prolazi kroz krvotok.

Ovaj ciklus snižava holesterol u krvi, i tokom dužeg perioda doprinosi zdravom krvnom pritisku i nivoima holesterola. Konzumiranje rafinisanih, i ugljikohidrata šećera će imati suprotan efekat.

Facebook komentari