Da li su noćne more stvarno loše za zdravlje

Uplašeni ste. Nepoznata osoba ili životinja vas slijedi. Približava se, ali se probudite prije nego što dobijete priliku da pobjegnete.

Možda zvuči kao kliše, međutim, naučnici koji istražuju noćne more kažu da je to tipičan scenario za loše snove. Često postoji neka prijetnja smrću ili mogućnost povrede dok pokušavate pobjeći. Ako ste doživjeli traumu, također je uobičajeno da u noćnim morama ponovite traume.

U nekim slučajevima okolnosti ili događaji iz lošeg sna mogu biti bezazleni. Osjećaji koje sanjar doživaljava su strahovi, gađenje ili anksioznost. Iz tog razloga, kad su noćne more česte i mučne, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Kada imate puno noćnih mora (jednu svaku noć), to može dovesti do stresa i nesanice.

Za ljude koji imaju česte noćne more uobičajeno je da pokušavaju izbjeći spavanje kako bi, samim tim, izbjegli i noćne more. Kada imaju noćnu moru, često ne spavaju dugo. Taj izgubljeni san ima velike posljedice na zdravlje. Hronični loš san može izazvati čitav niz mentalnih i psihičkih problema, uključujući depresiju i srčane bolesti.

Noćne more se često dešavaju kod osoba koje pate od depresije, anksioznosti i drugih duševnih poremećaja.

Međutim, noćne more, iako zastrašujuće zvuče, nisu uvijek loša stvar.

U mnogim slučajevima mogu pomoći da se ublaže neke dnevne brige. Istraživanja su pokazala da noćne more mogu pomoći nekim ljudima da nauče bolje upravljati stresom. Znamo da se naše trenutne brige odražavaju u snovima. Snimanje i “rad” kroz loše snove sa terapeutom može otkriti noćne more u svakodnevnom životu. Analiza snova je legitiman način da se dobije privatni uvid u naše emocije i strahove.

Osim toga, noćne more mogu djelovati kao vrsta građene “terapije izloženošću”, koja se danas smatra zlatnim standardom za liječenje mnogih fobija i stresa. Suočavajući se sa izvorom straha u sigurnom okruženju, osoba nauči upravljati tom fobijom. Na isti način, noćne more – posebno one koje su uslijedile nakon potresnog događaja – mogu omogućiti osobi da ponovno proživljava događaj i riješi problem.

Facebook komentari