Da li su svi dezinficijensi jednako sigurni?

Pri izboru dezinfekcionog sredstva jedan od ključnih kriterija je sigurnost i nepostojanje toksičnosti. Pored karakteristike efikasnosti usmjerene na virus i druge mikroorganizme, uzročnike bolesti, provjereni proizvodi namijenjeni za dezinfekciju ruku ne dovode do oštećenja kože i okolnog tkiva, ne uzrokuju alergijske reakcije na koži ili je taj rizik sveden na minimum, te ne smiju u svojoj namjeni imati sistemske učinke tj. učinke unutar organizma.

Kada je riječ o korištenju dezinfekcionih sredstava koja nemaju odobrenje za stavljanje u promet, njihov sigurnosni profil je neprovjeren i stoga upitan za zdravlje bilo da se radi o mogućim lokalnim promjenama na koži ili sistemskim učincima. Dezinfekciona sredstva čije aktivne komponente su iritansi uzrokuju neželjene učinke na koži od crvenila do prolaznih nadražajnih promjena u vidu svrbeža i peckanja do težih oštećenja u smislu pojave simptoma kontaktnog dermatitisa koji zahtijeva liječenje propisano od strane ljekara.

Dezinfekciona sredstva koja dovode do isušivanja kože stvaraju pogodne uslove za nastanak puknuća i drugih manjih, bolnih oštećenja kože. Dezinfekcijom provjerenim izborom alkoholnih sredstava koža se manje suši i ne oštećuje se, pri čemu dodatak pojedinih zaštitnih komponenti kožu štiti, njeguje i sprečava narušavanje prirodne vlažnosti kože i njeno isušivanje. Navedene kriterije efikasnosti i sigurnosti zadovoljavaju samo ona dezinfekciona sredstva koja su prošla provjere nadležnih institucija i tek su po odobrenju od strane njih puštena u promet. Stoga je neophodno pri izboru voditi računa o provjeri postojanja ovakvih odobrenja na pakovanjima dezinfekcionih sredstava kako bismo ispravnim izborom učinili prvi korak u očuvanju sopstvenog zdravlja, a to je prevencija nastanka bolesti.

Kako izabrati pravo dezinfekciono sredstvo za ruke pročitajte za sljedećem linku.

Facebook komentari