Da li su vještački zaslađivači zdraviji od šećera?

Svi znamo da je šećer loš za zdravlje. Vodi ka ovisnosti, gojaznosti i povećava rizik za rak. Zaslađivači, koji se koriste kao zamjena za šećer, se dijele u hranjive i nehranjive zaslađivače. Nutritivni (hranjivi) zaslađivači pružaju oko 4 kalorije po gramu te se razlažu u glukozu u tijelu. Neki primjeri ovakvih oblika zaslađivača su med, kukuruzni sirup i melasa.

Ove opcije nisu uvijek zdravije od šećera jer i dalje broje kalorije i mogu utjecati na nivoe glukoze, iako imaju neke zdravstvene koristi kao što je med (antiupalna svojstva).

Šećerni alkoholi kao što su sorbitol, maltitol, eritrol i ksilitol su derivacije saharida (jednostavne molekule šećera) koje se samo djelimično upijaju u malo crijevo što im daje slatki okus ali niži utjecaj na glukozu u krvi i ne svrstavaju se u hranjive sastojke.

Nehranjivi zaslađivači, kao što su acesulfam kalij, ciklamat i saharin, su 30 do 3000 puta slađi od običnog šećera te se koriste u manjim dozama koje pružaju slatki ukus i minimalan unos kalorija.

Aditivi u hrani kao što su vještački zaslađivači su testirani u nekoliko eksperimentalnih modela. Ovi testovi su pokazali upijanje, metabolizam i kretanje zaslađivača. Iako ovakve alternative nisu uvijek zdrava opcija, kad se porede sa šećerom, na vrhu su liste.

Zbog toga što su odobreni za sigurno korištenje, konzumiranje manjih količina na dnevnoj bazi neće štetiti organizmu. Kao i kod većine stvari u životu moderacija i dalje ostaje ključ. Unos prevelike količine zaslađivača može dovesti do problema sa stomakom, probavom zbog organizma koji ne može da asporbuje toliku količinu.

Facebook komentari