Da li unosite dovoljno kalcija u organizam

Kalcij je vitalan za zdravlje kostiju, asistiranju pozicije kostiju, stoga i prevenciji osteoporoze. Pored toga, igra i ulogu u ostalim funkcijama tijela kao prenosnik nerava i kontrakcija mišića.

Unos hrane bogate kalcijom je najbolji način na koji možete zadovoljiti dnevne potrebe. Samo kada niste u mogućnosti unijeti dovoljno kalcija kroz hranu, razmotrite o konzumiranju suplemenata.

Mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izvor zdravih vitamina za kosti i minerala (kalcija, fosfora i vitamina D). Kada odlučujemo o količini kojoj trebamo da bi se apsorbovao kalcij, trebali biste razmotriti koliko hrane trebate unijeti da bi se osigurao adekvatan unos kalcija. Hrana bogata vlaknima se veže za kalcij, što smanjuje apsorpciju kalcija. Dok se otprilike oko 32 posto kalcija upija u tijelu od strane mlijeka i mliječnih proizvoda, samo 21 posto se upija od badema i 5 posto od špinata.

Kada je u pitanju ishrana sa biljkama, unos kalcija je mnogo niže kvalitete u poređenju sa mliječnim proizvodima.

Suplementi sa kalcijem koji se najčešće koriste su kalcijum laktat i kalcijum glukonat. Ovo su manje koncentrovane forme kalcija. U količinama, trebali biste uzeti suplemente koji omogućavaju 500 mg osnovnog kalcija koji se apsorbuje. Veće doze mogu uzrokovati nelagodu u probavi. Tijelo ne može upiti više od 500 do 600 mg kalcija odjednom, tako da ne pretjerujte sa količinama.

Facebook komentari