Deformiteti stopala kod djece

AUTOR: Prim dr Emina Razić, specijalista fizijatrije

Stopalo tvori 26 kostiju i dvije sezamoidne koščice između kojih se nalaze manje ili više pokretni zglobovi povezani čvrstim vezama i osigurani dugim i kratkim mišićima potkoljenice, odnosno stopala. Pri stajanju na ravnoj i tvrdoj podlozi, stopalo ima tri uporišne tačke: stražnja, unutarnja te prednja vanjska uporišna tačka. Ove tri tačke koštanog uporišta spojene su lukovima koji sa strukturama koje ih čine tvore tri svoda:

 1. unutarnji uzdužni svod 
 2. vanjski uzdužni svod 
 3. poprečni uzdužni svod.

Oblikovanje svodova stopala počinje kada dijete prohoda, a jasno se oblikuju u drugoj godini života. Do tada se ne vide zbog obilnog masnog jastučića koji djeca imaju na tabanima. Glavna zadaća stopala je oslonac pri hodu te u prenosu cjelokupne težine tijela na podlogu prilikom stajanja. 

Urođeni deformiteti stopala

Pes equinovarus congenitus 

Tzv. ćopavo stopalo je najčešća urođena mana stopala. Češće je kod dječaka nego kod djevojčica, vrlo često pojavljuje se obostrano. Uzrok nastanka ove mane može biti mehaničke naravi – manjak prostora u maternici iz bilo kojeg razloga uzrokuje pogrešan rast stopala. Razni fizikalni, hemijski i drugi agensi takođe mogu biti uzrok nastanka ovog deformiteta. Radioaktivne tvari, manjak kisika, loša prehrana, višak CO2 mogu biti faktori nastanka ćopavog stopala. Primarne promjene nalaze se na mekim dijelovima – tetivama, svezama i aponeurozama. Deformitet je sastavljen od nekoliko komponenata:

1. Ekvinus – plantarna fleksija u talokruralnom zglobu;

2. Varus – inverzija stopala, tj. spuštanje vanjskog ruba stopala i podizanje unutarnjeg;

3. Aduktus – prednji dio stopala usmjeren je prema medijalnoj ravnini tijela;

4. Ekskavatus – prednji dio stopala u odnosu na stražnji usmjeren je plantarno.

Zbog nenormalnog opterećenja mekih dijelova stopala pri hodu, na njima se stvaraju zadebljanja kože, klavusi (“kurje oko”) i burze. Mišići potkoljenice i stopala hipotrofiraju (nedovoljno razvijeni) i fibrozno su promijenjeni. 

Rano konzervativno liječenje urođenog ekvinovarusa je veoma bitno. Provodi se manualnim ispravljanjem te ispravljanjem pomoću adhezivnih traka. Pri liječenju ekvinovarusa značajna je stalna primjena fizikalne terapije, vježba i aktivacija mišića. Ovim načinom liječenja u većini slučajeva se postiže aktivna korekcija. To omogućava normalan daljnji razvoj lokomotornog aparata i djeteta općenito. Da bi se spriječili recidivi treba nositi korektivne cipele. 

Operativno liječenje – princip je u opuštanju svih elemenata koji zatežu stražnji medijalni, donji i prednji dio stopala. Operativni zahvat ne treba raditi prije trećeg mjeseca života, uspješno se može izvesti i do treće ili četvrte godine života.

Pes planovalgus congenitus

Deformitet se javlja obostrano ili jednostrano, često uz anomalije gornjih udova, kralježnice itd. Promjene na stopalu nastaju zbog skraćenja mekih tkiva, tetiva.  Liječenje planovalgusa počinje praktično u prvim sedmicama života, postupnom ručnom korekcijom i ljepljivim trakama. Operativno liječenje obuhvata: tenotomiju, kapsulotomiju i disciziju ligamenata.  

Pes planovalgus

Ravno stopalo očituje se gubitkom ili smanjenjem fizioloških svodova stopala. Dijagnoza se postavlja na osnovu plantograma i rendgenskom pretragom. Glavna subjektivna tegoba je bol u stopalu, brzo zamaranje, rjeđe bolovi u krstima. Spuštena stopala nastaju tokom tri razdoblja rasta i razvoja djeteta: 

 1. kada dijete počinje stajati i hodati
 2. kad pođe u školu i 
 3. u pubertetu. 

Preporučuje se da dijete puzi dovoljno dugo, da se ne stavlja u stalak da stoji, da hoda boso i nosi prikladnu obuću. 

Medicinska gimnastika zauzima središnje mjesto u liječenju ravnih stopala do završetka nihovog rasta i njome se uspostavlja snaga i ravnoteža mišića. Ulošci se po pravilu nose nakon treće godine života. Od postupaka fizikalne terapije, sa prolaznim uspjehom primjenjuju se poprečna galvanizacija, dijadinamske struje, svjetlosna terapija, izmjenične kupke. 

Pes calcaneus congenitus

Riječ je o rijetkom strukturalnom deformitetu stopala. Rehabilitacija se sastoji u rastezanju čvrstih struktura mekih tkiva na prednjoj strani nožnog zgloba. Rijetko je potrebna hirurška intervencija – transpozicija tetiva. 

Pes adductus congenitus

Klinički se manifestira adukcijom prednjeg dijela stopala. Liječi se ručnom korekcijom i ljepljivim trakama, a u težim slučajevima operativnim zahvatom. 

U liječenju deformiteta stopala mogu se koristiti sljedeći postupci: 

 1. Kupke se primjenjuju u bazenu uz hodanje na prstima i petama.
 2. Naizmjenična kupka se izvodi tako da se noge jedan minut urone u vodu temperature 18 °C, a zatim u vodu temperature 36 °C. 
 3. Uranjanje stopala u toplu vodu u koju je dodana morska sol.
 4. Masaža – njena uloga je uspostavljanje elastičnosti stopala i poboljšanje cirkulacije.
 5. Toplota – poboljšava cirkulaciju, smanjuje rigiditet (ukočenost) muskulature. Izvodi se uz pomoć toplih kupki ili oblaganjem – parafin, parafango itd.
 6. Protetsko liječenje podrazumijeva korištenje obuće sa ulošcima koji su izrađeni na osnovu prethodno uzetih otisaka stopala, a ponekad i korištenje ortopedskih cipela.
 7. Medicinska gimnastika ima najveći značaj u ispravljanju deformiteta stopala budući da se mobiliziraju mišići koji su stabilizatori stopala.

Facebook komentari