Depresija tokom trudnoće

Trudnoća može biti vrijeme sreće ali i stresa. Istraživanja pokazuju da oko sedam posto trudnica dožive depresiju tokom trudnoće. Depresija uzrokuje konstantan osjećaj tuge i nedostatka interesa.

Neki simptomi depresije, uključujući promjene u spavanju, nivou energije, apetitu i libidu su slični simptomima trudnoće. Kao rezultat, oni se mogu pomiješati sa trudnoćom više nego sa depresijom. Žene obično nerado pričaju o promjeni raspoloženja, zbog stigme povezane sa depresijom. Generalno se više fokusira na fizičko zdravlje tokom trudnoće od mentalnog.

Faktori rizika za depresiju uključuju : anksioznost, životni stres, problemi sa depresijom u prošlosti, slaba socijalna podrška, neplanirana trudnoća i zlostavljanje partnera.

Dodatni znakovi koji mogu da ukazuju na depresiju tokom trudnoće uključuju :

– Pretjeranu anksioznost oko bebe.

– Nisko samopouzdanje, kao što je osjećaj da nećete biti dobar roditelj.

– Nemogućnost da osjetite zadovoljstvo u aktivnostima koje inače smatrate zabavnim.

– Manja odanost prenatalnoj njezi.

– Pušenje, konzumiranje alkohola ili droge.

– Slabo dobijanje na težini zbog neadekvatne ishrane.

– Misli o samoubistvu.

Neka istraživanja pokazuju da se epizode depresije najčešće događaju tokom prvog i trećeg tromjesečja.

Ako ne liječite depresiju, možda nećete tražiti optimalnu prenatalnu njegu, jesti zdravu hranu koju vaša beba treba i imati energiju da brinete o sebi. Pod povećanim ste rizikom za poslijeporođajnu depresiju te se teže povezujete sa svojom bebom. U zavisnosti od ozbiljnosti depresije, opcije liječenja mogu uključiti psihoterapiju ili antidepresive.

Pregledi omogućuju identifikovanje i liječenje depresije tokom trudnoće. Ovo može biti zbog promjena u pristupu i odgovarajućih tretmana kad se depresija dijagnozira.

Ako mislite da imate depresiju tokom trudnoće, nemojte čekati da se pojavljuje više znakova. Porazgovarajte s vašim doktorom koji će vas uputiti u dalje korake ka regulisanju tog problema.

Facebook komentari