Devet načina da olakšate djetetu odlazak na spavanje

Ne postoje stroga pravila za vrijeme odlaska na spavanje obzirom da je svako dijete drugačije. Ono što je važno jeste da pokušate uspostaviti funkcionalnu rutinu i da je se dosljedno držite. Evo devet načina kako to ostvariti.

1. Neka spavanje bude porodični prioritet

Odredite redovno vrijeme za spavanje i buđenje za cijelu porodicu i obavezno ga slijedite – čak i vikendom. Može se reći da djeca dovoljno spavaju kada zaspu u roku od 15 do 30 minuta od odlaska u krevet, ujutro se lako bude i nisu umorna kasnije tokom dana.

2. Obratite pažnju na probleme sa spavanjem

Znakovi koji ukazuju na probleme sa spavanjem uključuju poteškoće sa uspavljivanjem, noćna buđenja, hrkanje, odugovlačenje i opiranje odlasku u krevet, probleme s disanjem tokom spavanja i glasno ili teško disanje tokom spavanja. 

3. Radite kao tim

Ako započinjete sa novim rasporedom spavanja, učinite dijete dijelom tima tako što ćete mu objasniti novi raspored ako je dovoljno staro da razumije. Ako je dijete malo, pokušajte koristiti grafikon sa slikama koje prikazuju radnje poput presvlačenja, pranja zuba i čitanja knjige kako biste mu pomogli da nauči novu rutinu.

4. Rutina, rutina, rutina

Djeca vole rutinu. Ne postoji jedinstvena rutina koja je prikladna za sve, ali općenito bi trebala uključivati ​​sve stvari koje dijete treba da uradi prije spavanja, uključujući pranje zuba, umivanje, oblačenje pidžame… Vaše dijete će možda htjeti čitati knjigu s vama, razgovarati ili slušati priču. Za šta god se odlučite da radite, neka odabrana rutina bude kratka (30 minuta ili manje) i čvrsto je se držite.

5. Grickalice prije spavanja

Djeci će možda trebati više od tri obroka dnevno, tako da mala užina prije spavanja može pomoći da ostanu siti tokom noći. Zdrave opcije uključuju žitarice od cijelog zrna sa mlijekom, graham krekere ili komad voća. Izbjegavajte velike užine prije spavanja, posebno kod starije djece, jer pun stomak može ometati san.

6. Odgovarajuća sobna temperatura

Svi bolje spavaju u prostoriji koja je hladna, ali ne i prehladna. Dijete obucite kao što oblačite sebe, imajući na umu da mala djeca često skidaju pokrivače noću i ne znaju se sama pokrivati.

7. Okruženje za spavanje

Pobrinite se da spavaća soba bude mračna i tiha, a nivo buke u kući nizak. Ako vaše dijete ne voli potpuno mračnu sobu, upalite noćno svjetlo ili ostavite upaljeno svjetlo u hodniku i otvorena vrata sobna vrata.

8. Predmet koji umiruje

Vrijeme za spavanje znači razdvajanje, a djetetu može biti lakše ako ide na spavanje sa nekim ličnim predmetom, poput lutke, medvjedića ili dekice, koji će mu pružiti osjećaj sigurnosti i kontrole ta ga utješiti i umiriti prije nego što zaspi.

9. Još jedna napomena

Djeca će uvijek tražiti još jednu stvar – zagrljaj, čašu vode, odlazak u toalet, još jednu priču… Dajte sve od sebe da rutinski spriječite ove zahtjeve. Dajte do znanja svom djetetu da kada je u krevetu, mora ostati u krevetu.

Ako ustane, nemojte reagovati – jednostavno ga vratite u krevet. Ako se svađate ili popuštate u zahtjevima, pridajete mu dodatnu pažnju i odgađate vrijeme spavanja, što ono i želi. Ne dajte se u namamiti u zamku „samo ovaj put“. Ako pročitate još jednu priču ili ih pustite da ostanu budni duže „samo ovaj put“, rutina koju ste prethodno izgradili mogla bi srušiti kao kula od karata.

Facebook komentari