Dijabetes u vrijeme COVID-19

Jedna od najrizičnijih grupa stanovnika od zaraze novim koronavirusom svakako su dijabetičari. S obzirom da se procjenjenjuje da gotovo deset posto populacije pati od ove bolesti razgovarali smo sa dr. Danielom Đekićem, specijalistom interne medicine, subspecijalistom endokrinologije o tome koliko dijabetičari oboljevaju od COVID -19, šta su najbolje preporuke za zaštitu, te kakva se ishrana preporučuje dijabetičarima.  

U posljednjih pola godine suočeni smo s pandemijom novog koronavirusa, obolijevaju li dijabetičari više od COVID-19?

U periodu prvog vala pandemije COVID-19 virusom pacijenti oboljeli od dijabetesa svrstani su u najrizičniju grupu pacijenata za razvoj teže i teške kliničke slike infekcije. Međutim, informiranost pacijenata i dostupnost navedenih informacija utjecali su na povećanu opreznost dijabetičara i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera te smo svjedoci da je procent oboljelih dijabetičara od COVID-19 infekcije znatno niži. 

Trebaju li, osim standardnih mjera zaštite i prevencije, dijabetičari voditi računa o još nekim specifičnim mjerama zaštite?

Osnovne epidemiološke preporuke: pojačana higijena, korištenje maski, održavanje socijalne distance i izbjegavanje društvenih skupova, pogotovo u zatvorenim prostorima, osnovne su zaštitne mjere, isto kao i za ostalu populaciju. S druge strane, održavanje optimalnih glikemijskih vrijednosti, odnosno dobro reguliran dijabetes je osnovni zaštitni faktor koji sprečava razvijanje eventualne teže kliničke slike COVID-19 infekcije. 

Koje vrste ishrane se preporučuju dijabetičarima u periodu jesen-zima, uvažavajući i aktuelnu situaciju s koronavirusom i potrebom jačanja imuniteta organizma?

Bez obzira na to koje je godišnje doba u pitanju, ishrana dijabetičara treba biti usklađena s preporukama za dijetetski režim ishrane dijabetičara, čime oni trebaju, uz terapiju, primjenjujući preporučenu ishranu, osigurati dobre vrijednosti glukoze u krvi, a time indirektno smanjuju mogućnost da se, u kontaktu s virusom COVID-19, razvije teža klinička slika infekcije. Prema dostupnim podacima izgledno je da vitamin D može smanjiti rizik od infekcije koronavirusom, smanjiti težinu i dužinu trajanja bolesti pa se primjena ovog vitamina u formi spreja čini kao jednostavna, a racionalna zaštitna mjera.

Koliko se, generalno, pacijenti pridržavaju plana ishrane nakon saznanja da su oboljeli od dijabetesa? 

Pacijenti se, generalno, u početku oboljenja u višem procentu manje pridržavaju preporuka za ishranu. Međutim, s jedne strane, adekvatnom motivacijom od nas, endokrinologa, primjenom adekvatne terapije i upoznavanjem same bolesti, procent pacijenata oboljelih od dijabetesa koji se pridržavaju plana ishrane za oboljele osobe je viši.

Šta u praksi prvo savjetujete osobama koje saznaju da su oboljele od dijabetesa kada je u pitanju ishrana, ali i stil života?

Promotivnim akcijama o podizanju svijesti opće populacije o dijabetesu preporuke za život s dijabetesom stalno su ponavljane. Dijelom, na ispunjavanje i provođenje preporuka utječu, osim motiviranosti pacijenta, i socijalni aspekt uvjeta života i obaveza pacijenta. Moje generalne preporuke su povećana fizička aktivnost, prekid pušenja, smanjenje tjelesne težine i smanjen unos ugljenih hidrata u ishrani, bez posebne preporuke za veličinu i učestalost obroka, uzimajući u obzir uvjete života i obaveze pacijenta.  Primjena vitamin D3 spreja je također korisna kod ovih pacijenata jer ovaj vitamin doprinosi smanjenju rezistencije na inzulin,  potiče sintezu inzulina, smanjuje rizik razvoja dijabetičke neuropatije, pokazuje pozitivan efekt na gubitak tjelesne mase a povoljno utiče i na povezane bolesti poput kardiovaskularnih bolesti. Kod pacijenata koji uzimaju metformin, lijek koji može interferirati sa apsorpcijom vitamina B12 u crijevima, može se preporučiti povremena primjena sublingvalnih tableta Mecobalamina (aktivnog oblika vitamina B12) kako bi se prevenirao manjak ovog vitamina.

Facebook komentari