Dijeta bazirana na sirovoj hrani

Ishrana koja se zasniva na sirovoj hrani omogućava riješavanje problema sa glavoboljama i alergijama, unaprijeđuje imunitet i memoriju, te smanjuje simptome artritisa i dijabetesa.

Ova neprerađena i nekuhana, većinom organska ishrana zasniva se na sirovom voću, orasima, sjemenkama i nepasterizovanim mliječnim proizvodima i sirovim jajima. Mogu se koristiti blenderi i dehidratori za pripremu hrane.

Pripremanje hrane je ekstenzivno. Zbog toga što su određeni nekuhani i nepasterizovani proizvodi povezani sa nekim bolestima, trebate oprati svaki proizvod temeljito i budete oprezniji sa rizičnim skupinama hrane kao što su nepasterizovani sokovi, zelena salata i maline.

Zbog rizika od trovanja hranom, ovaj tip dijete nije preporučljiv trudnicama, djeci i starijim osobama, te ljudima koji imaju probleme sa hroničnim bolestima i slabim imunim sistemom.

Konzumiranje većih količina voća i povrća pomaže u kontroli krvnog pritiska. Dijeta sa niskim količinama natrija smanjuje šanse za srčani i moždani udar, osteoporozu i bolesti bubrega.

S obzirom da većina osoba koja koristi ovaj plan ishrane isključuje meso, vjerovatno ćete trebati piti suplemente da nadomjestite manjak nutrijenata u ishrani. Dijeta ima svojih nedostataka, jer joj nedostaje mnogih esencijalnih nutrijenata, kao što su proteini, željezo, kalcij i vitamin B12.

U konačnici, dijeta bazirana na sirovoj hrani je niskokalorična, ima puno vlakana i bazirana je primarno na zdravoj hrani sa biljkama, stoga konzumiranje ovakve vrste hrane vodi ka gubljenju kilograma. Međutim, zbog svoje restriktivnosti u odabiru hrane teško ju je održavati duže vremena.

Facebook komentari