Dijeta za dugovječnost

Nekoliko jednostavnih korekcija vaše prehrane i povremeni post mogli bi biti ključ za duži život. Prebacivanje s tipične prehrane, bogate životinjskim proteinima, prerađenom hranom i rafiniranim šećerima, na „optimalnu ishranu“ bogatu mahunarkama, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama sa vrlo malo crvenog i prerađenog mesa, u kombinaciji s periodičnim postom, moglo bi produžiti vaš životni vijek. Ova vrsta dijete uključuje bilo koji način prehrane sa srednjim do visokim udjelom ugljikohidrata, ali nižim unosom proteina.

Istraživači su otkrili da ne postoji posebna, specifična dijeta za dugovječnost, već se radi o skupu temeljnih principa koji se čine povezanim s boljim zdravljem i dužim životnim vijekom.

Nikad nije kasno za ove promjene. Prelazak na ovakvu prehranu, čak i u dobi od 60 godina, može produžiti prosječni životni vijek za osam godina. Stoga je bitno da dijetu dugovječnosti prilagodite svojim godinama, potrebama i preferencijama.

Istraživači su, također, razmatrali različite vrste posta i načine na koji može utjecati na produženje životnog vijeka. Jedan od zaključaka je da je bolje ograničiti sve dnevne obroke na period od 11 ili 12 sati – tako da više nema ponoćnih grickalica.

Osim toga, periodično gladovanje ili praćenje dijete koja oponaša post (u kojoj se drastično smanjuje normalni kalorijski unos, svaka tri ili četiri mjeseca) može produžiti životni vijek.

Facebook komentari